Konec prázdnin ve znamení šelem

Novinky u zvířat

23. 08. 2012


Novinky ze zoologického úseku - 23. sprna 2012

  • Podařilo se odchovat první mládě pandy červené v historii chovu. Mládě se narodilo 25. května a teprve nyní opouští porodní boudu. Do výběhu začne vycházet v nejbližších dnech, největší šance spatřit ho je brzy ráno a později odpoledne.
  • Hned čtyři mláďata hlásí binturongové. Jakmile se začnou vydávat z bezpečí budky ven, budeme vás informovat.
  • Mláďata fenků zůstávají i s rodiči v zázemí. Rodinka se má čile k světu. V expozici u pavilonu Afrika zblízka lze pozorovat samičku odchovanou v předchozích letech.
  • Nejméně dvě mláďata se ozývají také z ubikace tayr. Tuto kunovitou šelmu jsme loni odchovali jako první v České republice a také v celé Evropě jsou přírůstky zcela unikátní.
  • Medojedi Čert a Barča se seznámili v jednom prostoru. Vše probíhá klidně a chovatelé jsou se spojováním spokojeni.
  • Starší samice takina indického přišla do říje, chovatelé ji tedy spojují se samcem. Prozatím vše probíhá bez potíží, samec je na noc stále oddělován.
  • Začala hnízdní sezona u tučňáků Humboldtových. Vejce snesla i samice Oskarka, partnerka známého tučňáka Milovníka.
  • Vylíhli se irena tyrkysová, morčák prostřední, bukáček malý, loskuták posvátný, 2 husovci stračí, 2 sojkovci šedohnědí. 
  • Líhnout se začali leguáni kubánští. Před lety byla Zoo Praha vůbec první v Evropě, kde se podařilo tyto ohrožené leguány odchovat. Od té doby se jich vylíhlo už přes sto. Zoo Praha byla také pověřena vedením mezinárodní plemenné knihy pro tento druh.
  • Vylíhly se také želvy texaské, kubánské a bahenní. Zejména odchovy želv texaských jsou výjimečné.

Mládě pandy je první po téměř 60 letech chovu. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Husovci stračí byli oblíbenými ptáky Zdeňka Veselovského. Foto: Antonín Vaidl, Zoo Praha

 

 


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru