Úmrtí profesora Veselovského

Novinky u zvířat

24. 11. 2006


V pátek 24. 11. 2006 zemřel dlouholetý ředitel pražské zoo, významný český vědec a zoolog, profesor Zdeněk Veselovský.

Příčinou smrti bylo srdeční selhání, k němuž došlo v dopoledních hodinách dne 24. 11. 2006 v motolské nemocnici.

 

Zdeněk Veselovský se narodil 26. 8. 1928, po absolvování přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze zde pracoval v letech 1952–1959 jako vysokoškolský asistent.

 

Většina jeho profesního života je však spjata s pražskou zoo, kde působil přes 30 let. Ještě v době VŠ studií pracoval rok jako zoologický asistent tehdejšího ředitele Cyrila Purkyně, v roce 1959 byl pak jmenován ředitelem. Po jeho nástupu se  pražská zoologická zahrada  postupně změnila z pomalu se rozvíjející provinční zahrady v instituci evropského i světového významu.  Zásadní podíl na záchraně koně Převalského, jedny z prvních světových odchovů gepardů, levhartů obláčkových, vlků hřivnatých, tučňáků Humboldtových a dalších obtížně se rozmnožujících druhů  - to vše přispělo k vytvoření vysoké mezinárodní prestiže pražské zoo. Ne náhodou vykonával prof. Veselovský řadu funkcí v Mezinárodní unii ředitelů zoologických zahrad (IUDZG). V roce 1964 byl zvolen za generálního sekretáře této organizace, v letech 1967-1971 pak vykonával funkci viceprezidenta a v letech l971-1975 byl prezidentem této prestižní organizace. Stal se čestným členem Evropské akademie věd a umění. Byl činný i na domácí půdě – 25 let předsedal Československé společnosti ornitologické a dlouhá léta působil jako místopředseda zoologické společnosti při Akademii věd České republiky. Prof. Veselovský vykonával funkci ředitele Zoo Praha do roku 1988. Ze zahrady odešel z politického rozhodnutí.

 

Během celého svého života byl neúnavným propagátorem a popularizátorem přírodních věd. Napsal desítky knih a nesčetně článků, publikoval v zahraničních odborných časopisech. K jeho nejznámějším knihám patří „Výlet do třetihor“, „Chováme se jako zvířata?“, „K pramenům Orinoka“ nebo „Obecná etologie“. I v dobách, kdy byl pracovně vytížen ředitelskou funkcí, si nacházel čas na přednášky na přírodovědecké fakultě  a vedení diplomových prací posluchačů.  S pedagogickou činností nepřestal ani po odchodu z pražské zoo. jako profesor zoologie na biologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích přednášel až do konce svých dnů. Externě přednášel též na své „mateřské“ katedře zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

 

Prof. Veselovský byl jednou z největší osobností české zoologie a etologie a světa moderních zoologických zahrad. Vychoval několik generací odborníků, kteří jeho odkaz uplatňují dnes ve své práci výzkumné, ochranářské nebo chovatelské. Především to byl ale velký milovník zvířat a zastánce zoologických zahrad, ve kterých viděl nezastupitelnou kulturní a vzdělávací instituci pro dnešní i budoucí svět.

Do svých posledních dnů pravidelně navštěvoval pražskou zoo a těšil se z jejího rozvoje v posledních letech. Dodnes ho v zahradě s radostí vítala některá zvířata, která si na něj pamatují z doby jeho ředitelování. Jeho posledními návštěvami v zoo byly oslava 35. narozenin orangutana Kámy, prvního orangutana odchovaného v Zoo Praha, v červnu 2006, a oslava 75. výročí založení pražské zoo na konci září.

 

Odchod pana prof. Zdeňka Veselovského znamená obrovskou ztrátu pro českou vědu, pedagogiku a svět zoologických zahrad.

 

Pohřeb prof. Veselovského a veškeré záležitosti s tím spojené zařizuje v těchto chvílích pražská zoo, protože přímí potomci pana profesora žijí trvale v zahraničí. Termín a místo konání pohřbu oznámíme dodatečně.

 

 





Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru