Do Austrálie jsme přepravili sedm „komodských draků“

Novinky u zvířat

Helena Petáková  |  09. 12. 2019


Sedm varanů komodských odchovaných v Zoo Praha v pořádku dorazilo do australského města Adelaide. Po karanténě budou distribuováni do dalších zoo, kde je budou chovat buď jednotlivě, nebo je spárují s varany dovezenými ze severoamerických zoo. Pro transport nejtěžších ještěrů světa, inteligentních a všestranně výjimečných „komodských draků“, bylo klíčové načasování a udržení správné teploty.

Do Austrálie odcestovalo celkem sedm varanů komodských, pět samců a dvě samice. Na snímku jedno ze zvířat přenášejí kurátor chovu plazů Petr Velenský a vrchní chovatel Zdeněk Kymla. Foto: Václav Šilha, Zoo Praha Do Austrálie odcestovalo celkem sedm varanů komodských, pět samců a dvě samice. Na snímku jedno ze zvířat přenášejí kurátor chovu plazů Petr Velenský a vrchní chovatel Zdeněk Kymla. Foto: Václav Šilha, Zoo Praha

Skupinu zvířat, která jsme 5. prosince 2019 vypravili na cestu do Austrálie, tvoří pětice varanů komodských z přelomu let 2016 a 2017, teď jsou tedy ve věku 2 roky a 11 měsíců, a jsou to tři samci a dvě samice. Doplňují je dva samci ve stáří 7 let a 4 měsíce a 8 let a 4 měsíce. Před cestou všichni strávili čtyři měsíce v přísné karanténě.

Vlastní transport bylo důležité načasovat do poloviny krmného cyklu. Varani jsou nastaveni na přijímání potravy formou hodokvasu a půstu; velké kusy koz nebo ovcí dostávají jednou za tři až čtyři týdny. Poslední krmení v Praze proběhlo 24. listopadu, zvířata se tedy vydala na cestu již vytrávená, bez rizika kálení nebo zastavení trávení v bednách, ale ještě ne hladová a nervózní. Klíčové po dobu transportu bylo udržení teploty na optimálních 23–24 °C. 

„Při varaním transportu jsme za dodržení těchto podmínek nečekali problémy, protože varani jsou norová zvířata, která při dané teplotě prostě v bednách přirozené odpočívají,“ vysvětlil kurátor chovu plazů Petr Velenský.

Transportní bedny byly označeny varovnými nápisy upozorňujícími na to, že jsou v nich převáženi jedovatí plazi. Varani komodští totiž vylučují jed, který se podílí na znehybnění a usmrcení kořisti. Foto: Václav Šilha, Zoo Praha

Na pražském letišti byli varani po celou dobu drženi v prostorách vytopených na předepsanou teplotu, optimální pro pobyt v bednách. Organizace nakládky proběhla tak, že ostatní zboží bylo do letadla umístěno předem, varani šli úplně nakonec bez jakéhokoli prostoje na ploše, předpokládaný čas přesunu byl tři minuty.

Díky zástupcům společností Qatar Airways, Skyport a Horizon Cargo mohl kurátor Petr Velenský držet své svěřence pod kontrolou po celou dobu, co byli na letišti. „Pustil jsem stopky v okamžiku výjezdu beden na plochu a zastavil, když byly naložené ve vytopeném prostoru letadla – 2 minuty a 32 sekund. V letadle měli varani opět samostatný prostor, vytopený na 23–25 °C. Tato hodnota byla garantována za 180–240 sekund po zavření trupu,“ upřesňuje kurátor podmínky přepravy.

Přesun vzácné zásilky sleduje přímo na letištní ploše kurátor chovu plazů Petr Velenský (vlevo). V ruce mu běží stopky. Foto: Miroslav Machek, Zoo Praha

Podle zpráv od australských kolegů všichni varani komodští dorazili v pořádku a díky bezproblémovému a dobře zorganizovanému průběhu transportu již i žrali. V Praze zůstává obsazení expozice varanů v pavilonu Indonéská džungle beze změny a pravidelně se můžete přijít podívat také na jejich sobotní komentovaná krmení, to nejbližší bude 28. prosince 2019.

Mohlo by vás zajímat

Miroslav Bobek: Tajemství draků pomáhají odhalit i zoologické zahrady

Miroslav Bobek: Komodští draci a spása světa

Heslo Varan komodský v Lexikonu zvířat


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru