Komodští draci a spása světa

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  06. 03. 2017


Světová zdravotnická organizace tento týden upozornila, že „rezistence vůči antibiotikům roste a my rychle vyčerpáváme naše léčebné možnosti“. Současně vydala seznam dvanácti druhů bakterií, které jsou v tomto ohledu nejnebezpečnější. Cílem je najít nová antibiotika, jež by dokázala rezistentní bakterie zlikvidovat.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Shodou okolností již o pár dnů dříve vyšel vědecký článek, který dává značné naděje. Jeho autory jsou biochemici z George Mason University ve Virginii a týká se objevu osmačtyřiceti antimikrobiálních peptidů. Podařilo se jim je izolovat z krevní plazmy – varanů komodských.

Nyní, když je článek venku, by se mohlo zdát trochu zvláštní, že nevyšel už dřív. Je přece dávno všeobecně známá věc, že komodští draci mají ve slinách až desítky kmenů patogenních bakterií, které jim patrně pomáhají oslabit a zabít kořist, ale jim samotným neublíží. A velmi dobře je známo i to, že se „komoďáci“ dokáží až zázračně zotavit z hrůzných, bakteriemi kontaminovaných zranění, jež si občas vzájemně způsobují. (Když jsem před lety viděl naši varanici Aranku s břichem rozpáraným tak, až jí z něj lezla střeva, nevěřil jsem, že může přežít. Mýlil jsem se, veterináři jí břicho zašili a Aranka byla brzo naprosto v pořádku. Nemohu tu ovšem nezmínit, že tato velká celebrita Zoo Praha – bohužel – před několika dny v pokročilém věku uhynula.)

Řečeno bez velké nadsázky, bylo nabíledni, že varani komodští mají nějaké zvláštní dračí kouzlo – anebo velmi účinné antimikrobiální peptidy. Možná platí i první z možností, ale v případě té druhé je to již téměř jisté. Osm z izolovaných peptidů experti z George Mason University následně syntetizovali. Ukázalo se, že sedm jich funguje jak proti bakterii Pseudomonas aeruginosa, tak proti zlatému stafylokokovi; osmý peptid zabíral pouze na pseudomonádu. Obě zmíněné bakterie jsou přitom zahrnuty v prioritním seznamu Světové zdravotnické organizace.

Doufejme tedy, že skvělý virginský výzkum skutečně otevírá cestu vedoucí k nalezení nových antibiotik, která budou platit i na rezistentní bakterie.

Je to jako z nějaké fantasy: naší nadějí jsou nyní draci.

Psáno pro víkendové vydání MF Dnes


Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

V Jihoafrické republice nemusíte ještě ani odjet z letiště a už máte Velkou pětku. Na tamních bankovkách najdete levharta, lva, nosorožce, slona i buvola.

Šestiměsíční Gaia v Zoo Praha. Foto Miroslav Bobek

Dnes je gorilí samičce Gaie přesně šest měsíců. Abych měl k této příležitosti její aktuální snímky, šel jsem ji s předstihem vyfotografovat.




Přihlášení k newsletteru