Kastrace gorilího samce Ajabu

Novinky u zvířat

Zoo Praha  |  10. 10. 2019


Na základě doporučení Evropského záchovného programu goril (EEP) Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) podstoupil dnes dopoledne samec Ajabu kastraci. Výkon provedl veterinární tým Zoo Praha. Vše proběhlo bez komplikací a Ajabu byl po necelých dvou hodinách navrácen do skupiny. V pavilonu goril již panuje normální režim.

V rámci EEP je v současné době chováno přibližně 490 goril. Úspěšnost chovu goril v zoologických zahradách celosvětově přispívá k jejich ochraně v přírodě, rozšiřuje povědomí veřejnosti o problematice ohrožených druhů a v neposlední řadě přináší též mnoho radosti a poučení. Chov goril v lidské péči však přináší také komplikace. Prostorové kapacity členských institucí programu jsou velmi omezené, a tak je vytváření dalších gorilích skupin velmi limitované. Gorily žijí harémovým způsobem; každá skupina je tedy složena z jednoho dominantního samce, několika samic a jejich mláďat. Samci a samice goril se přitom rodí v poměru zhruba 1:1. To znamená, že je zde velké množství samců, kteří nikdy nebudou moci být zařazeni do chovu. Ti pak mohou být umístěni buď samostatně, což pro ně není přirozené, nebo v tzv. samčích skupinách. Samčí skupiny, zejména ty složené z nepříbuzných zvířat, však v dlouhodobém horizontu přinášejí problémy. Dospívající samci se snaží prosadit na vedoucí pozici, což přináší fyzické souboje s dominantním samcem, při kterých může dojít k poraněním. Občas může dojít i k celkové destabilizaci skupiny s následnou nutností skupinu rozdělit.

Přes veškerou dlouhodobou snahu EEP problematiku nadbytečných samců řešit se všechny alternativy jeví jako řešení dočasná, a ne zcela dostačující. Jediným východiskem zůstává kastrace mladých samců, která u nich potlačuje vůli k dominanci a agresivitu. Předpokládá se, že kastrovaní jedinci budou moci zůstat ve společnosti dalších goril po celý život, aniž by docházelo k rozbrojům s dominantním samcem. David Williams-Mitchell, ředitel oddělení pro styk s veřejností z EAZA, říká, že „kastrace provedená v mladém věku zabraňuje rozvoji celé řady znaků a chování dospělých samců... výzkum ukazuje, že kastrovaná zvířata nadále žijí v původních rodinných skupinách bez jakýchkoliv problémů“.

K dnešnímu dni bylo v rámci EEP vykastrováno 15 gorilích samců. EEP provádí dlouhodobý výzkum všech kastrovaných jedinců, které porovnává s nekastrovanými jedinci stejného věku. Tento výzkum prozatím ukazuje, že kastrace nemá jakýkoliv negativní dopad jak na fyzický, tak zejména na psychický vývoj všech sledovaných zvířat.

Vzhledem k tomu, že se kastrace zdá být jediným dlouhodobým řešením problematiky nadbytečných samců, Zoo Praha se rozhodla akceptovat v případě Ajabu doporučení EEP. Ještě před jeho kastrací navštívili zaměstnanci Zoo Praha několik evropských zoologických zahrad, aby se sami přesvědčili o kvalitě života kastrovaných samců různého věku. U žádného z nich se nevyskytly žádné fyzické, psychické ani vývojové problémy. Chovatelé všechna zvířata popisují jako spokojená, hravá, neagresivní a velmi dobře začleněná do skupiny. Pevně věříme, že i Ajabu bude žít v přítomnosti dalších goril dlouhým a spokojeným životem.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru