Nová expozice pro lední medvědy

Připravujeme


V Zoo Praha tradičně chovaným a pro veřejnost mimořádně atraktivním druhem je dnes globálním oteplováním ohrožený medvěd lední. Stávající expozice ledních medvědů v Zoo Praha však pochází ze 30. let a je absolutně nevyhovující. Bez nadsázky lze uvést, že je ostudou Zoo Praha a že bez výstavby nové moderní expozice v jiném místě je chov ledních medvědů v Praze neudržitelný.

Vizualizace chystané expozice Arktida. Autorem návrhu je akad. arch. Vlastimil Vagaday. Vizualizace chystané expozice Arktida. Autorem návrhu je akad. arch. Vlastimil Vagaday.

Brožuru o připravované expozici Arktida si můžete stáhnout ZDE.

Pro novou expozici zvířat Arktidy (tedy nejen pro lední medvědy, byť ti v ní budou nejdůležitější) byla vybrána lokalita v severozápadním cípu areálu Zoo Praha, kde jsou nejvhodnější mikroklimatické podmínky.

Lední medvědi zde budou mít k dispozici dva rozsáhlé expoziční výběhy s bazény, které nabídnou návštěvníkům různé pohledy pod hladinu i nad ni. Zázemí budou tvořit odstavný výběh a hlavně stavebně oddělené ubikace umožňující vytvořit samici oázu absolutního klidu nezbytného pro úspěšný odchov mláďat.

Součástí expozice bude i prostor pro tuleně obecné, které bude možné pozorovat nejen z hlediště, ale i z terasy restaurace.

Stylové občerstvení bude zaměřené na speciality z mořských ryb a chybět nebudou samozřejmě ani toalety pro návštěvníky.

 

Související příspěvky

Miroslav Bobek: Více místa i chladu ledním medvědům