2005 - Expozice levhartů mandžuských

Stavby a expozice

22. 07. 2005


Nová expozice pro levharty mandžuské vznikla v severozápadní části zoo, v sousedství expozice tygrů ussurijských. Je tvořena ubikací, expoziční voliérou a chovatelským zázemím.

Levharti výborně šplhají a skáčí, a tak nelze jejich venkovní výběh řešit jako otevřený. Proto má podobu prostorné voliéry, jejíž oplocení je tvořené kovovými sloupky a pletivem potaženým plastem, svrchu je uzavřená polypropylenovou sítí napnutou na lanech. Návštěvníci však nejsou rušeni pohledem přes pletivo, protože voliéra je po obvodu doplněná prosklenou vyhlídkou podobně, jako je tomu u gepardů nebo sousedních tygrů.

Součástí voliéry jsou i vodní plochy. Celkem zde jsou vybudovány 4 nádrže vzájemně propojené přepady. Voda cirkuluje a vytváří kaskádu o celkové výšce kolem 2 m. Břehy jsou vyskládány z kamenů a doplněny výsadbou. Další výsadba po obvodu postupně pohledově skryje pletivo.

Půdorys expoziční voliéry je zhruba obdélníkový, o rozměrech 11,2x17,8 m. Výška vlastního oplocení dosahuje 5,5 m.

Zahájení stavby: 1. září 2004
Dokončení stavby: červen 2005
Otevření expozice: 23. červebce 2005
Projektant: ateliér AND
Zhotovitel: TGS

Chov levhartů mandžuských

Levhart mandžuský je největším poddruhem levharta skvrnitého. Z celkem 8 poddruhů jich je ohroženo 5, levhart mandžuský nejkritičtěji. Obývá smíšené lesy na Dálném východě, kde panují dlouhé a tuhé zimy. Původní areál zahrnoval Mandžusko (S Čína), Korejský poloostrov a Primorsko (Rusko). Dnes se v Číně objevuje jen náhodou a v Primorsku žije zřejmě jen do 45 jedinců. Hlavní příčinou je intenzivní lov pro kožešinu i další části těla a ničení biotopu (těžba dřeva, aktuálně stavba plynovodu v Primorsku).

V pražské zoo se první levhart mandžuský objevil v r. 1961. Byl to samec Miška, který přišel z přírody, z Ruska. Další zvířata byli kříženci a i když se rozmnožovali, jejich potomci nebyli zaneseni do plemenné knihy.

Prvními čistokrevnými mláďaty byla dvojčata Bogan a Borina a poté jsme odchovali ještě 2 mláďata, naposledy samečka Edwarda v r. 2001.


Sameček narozený 2. května v Zoo Praha je vnukem slavného Kamy, který byl prvním orangutanem narozeným nejen v Praze, ale v celé historii českých zoologických zahrad. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Genetické testy potvrdily domněnky chovatelů, že mládě orangutana sumaterského narozené 2. května v Zoo Praha je sameček. Malému lidoopovi nyní pomůže vybrat jméno veřejnost. Návrhy mohou lidé psát ode dneška do konce května pod speciální příspěvek na facebookovém či instagramovém profilu portálu...

Pomáháme jim přežít

Zoo Praha se intenzivně věnuje ochraně druhů v lidské péči i v místech jejich přirozeného výskytu.

 

Nenechte si ujít!

mravenecnici 300x169
Objevte příběhy, které se skrývají za jmény vybraných zvířecích osobností!

Expozice, pavilony a stavbyZoo nabízí 12 mimořádných pavilonů, desítky expozic i množství dalších zajímavých staveb.

 

 

 

Vše o zvířatech

Zvířata se učí
Proč se mají zvířata v zoo něco učit? Právě proto, aby mohla zůstat volná, přirozená a přitom našla s chovatelem společnou řeč.