2005 - Expozice lemurů kata a kotulů

Stavby a expozice

05. 08. 2005


Otevření expozice 7. 8. 2005

V neděli, 7. srpna 2005, proběhlo slavnostní otevření dvou dalších expozic. Jedna je určena lemurům kata (s nimiž tu žije i jeden sameček lemura bělohlavého), druhá kotulům veverovitým.  Hosty, kteří slavnostně přestřihli pásku, se stali herečka Kateřina Hrachovcová , Klára Doležalová a profesor MUDr.Vladimír Beneš.  Mají ke zvířatům a k zoo velmi blízký vztah, a tak tuto příležitost setkat se nimi v poněkud netradiční roli uvítali.

Expozice lemurů kata

Nachází se v sousedství vzdělávacího centra, autorem ubikace pro zvířata je ak. arch. Josef Pleskot. Obě budovy mají společného jmenovatele – jsou prosklené, aby umožňovaly průhledy do okolní zeleně.

Expozice lemurů kata má podobu ostrova, na který návštěvníci vcházejí po můstku. Vchod je opatřen zdvojenými dveřmi, které brání uniku zvířat. Vlastní ostrov je rozdělen na několik částí.

Je to jednak vlastní ubikace, která vznikla úpravou původní expozice kotulů, jež má jednoduchý kubický tvar. Zvířata ji mohou opouštět zvláštním límcem těsně pod střechou. Střecha ubikace je upravena tak, aby bylo možné s její pomocí objekt větrat. Chovatelské zázemí je ukryté v suterénu, protože ubikace stojí na terénní vyvýšenině.

Další součástí expozice je venkovní prostor vyhrazený jen zvířatům. Je zatravněný a nacházejí se v něm živé stromy i suché kmeny na šplhání. Díky vegetačnímu krytu poskytuje lemurům dostatek příležitostí jak k oblíbenému slunění, tak k odpočinku ve stínu.

Třetí částí expozice je společný prostor pro návštěvníky i pro zvířata. Pokud by se lemuři cítili nesví z přítomnosti lidí, mohou se uchýlit do „své“ části, kam se za nimi návštěvníci nedostanou.

Poslední součástí expozice jsou vodní plochy. Jedná se vlastně o několik vodních příkopů v různých úrovních, které jsou spojené kaskádami. Celkem se na každé straně nacházejí čtyři a voda v nich cirkuluje v nuceném oběhu. Zajišťují ho výkonná čerpadla, každou minutu přepadává přes přelivné hrany kaskády 1200 litrů vody. Příkopy jsou široké 3,5 m. Celková plocha expozice lemurů činí i s vodními plochami 2000 m2. Sadové úpravy včetně výsadeb vodních rostlin prováděla firma J. Švejkovského.

Expozice umožňuje návštěvníkům bezprostřední kontakt se zvířaty, což je možné jinak už jen v Dětské zoo, kde se ovšem jedná o domácí plemena koz a ovcí. Z toho pochopitelně vyplývají i některá praktická doporučení pro návštěvníky. Rozhodně nemohou do expozice vstupovat se psy. Neměli by mít volně v rukou nejen jídlo či pití, ale ani žádné jiné předměty včetně fotoaparátů. Lemuři jsou sice poloopice, ale zvědavostí si nezadají s vyššími primáty a rádi prozkoumávají nové věci kolem sebe. Proto radíme všem, kdo vstupují na lemuří ostrov: vše uložte do tašky a tu pevně zavřete!

Expozici obývá skupina deseti lemurů kata a jeden samec lemura běločelého.

 

Lemur kata

Madagaskarská poloopice s převážně denní aktivitou. Obývají různé typy lesů, nejraději s hustým podrostem a s mýtinami. Žijí v až 20členných skupinách. Jsou velice družní, patří ke kontaktním typům zvířat. Rádi spí přituleni jeden k druhému. Během dne zvolna procházejí lesem a hledají potravu – hlavně plody, výhonky, květy a listy, občas i ptačí vejce nebo bezobratlé živočichy. Čas od času se zastaví ke krátkému odpočinku. Rádi se sluní v typické strnulé pozici – usadí se vztyčeni, s pažemi roztaženými jako k objetí, a doslova upadnou do transu. Tlupa obývá určité území, které si lemuři označují hlavně pachově – močí a výměškem prsních pachových žláz. Ten si nanášejí na ocas tím způsobem, že ho protahují mezi pažemi. Při každém pohybu pak zanechávají pachovou stopu. Ocas slouží i jako dorozumívací znamení v hustém porostu, protože ho lemuři nosí při chůzi po čtyřech vztyčený kolmo vzhůru. Samice rodí 1-2 mláďata, která kojí vsedě. Nejprve je nosí na hrudi, ale brzy je začíná vozit na hřbetě.

V pražské zoo se první lemuři kata objevili v roce 1960, kdy přišel pár ze zoo v Paříži.V expozici chováme 10 samců lemura katy. Jedná se o pět původních zvířat, která obývala expozici pod skálou (dnes průchozí voliéra ptáků), dále o 4 samce z holandské zoo v Beekse Bergen a o 1 samce ze Zoo Plzeň. Ten je nejmladší, je mu 5 let, ostatní zvířata jsou nejméně sedmiletá, nejstarší sameček zvaný motorka je u nás již od roku 1990, kdy přišel jako již dospělý, takže je mu nejméně 16-17 let. Našich 5 samců bylo v době povodně evakuováno za poměrně dramatických okolností, protože nechtěli dobrovolně svou ubikaci opustit a chovatelé pro ně museli doslova vplavat a vynosit je ven. Poté byli deponováni v Olomouci

Lemur bělohlavý

Je to středně velký druh lemura, který vytváří asi 6 poddruhů, z nichž jen jeden má opravdu celou hlavu bílou. Vyskytuje se v pobřežních lesích kolem téměř celého Madagaskaru s výjimkou jižní části. Žije v menších skupinkách, které si během dne hledají převážně na stromech potravu a na noc se spojují do početnějších skupin, které spí společně ve větvích. Je téměř výhradně býložravý, živí se plody, květy a listy.

V pražské zoo jsme tyto lemury chovali již ve starém pavilonu. V současné době máme tři zvířata, která patří k poddruhu lemura běločelého (má jen pás bílé srsti na čele). V expozici s katami je samec, který k nám přišel v roce 1990 jako dospělý a jehož přesné stáří neznáme. Další dva (samec Narivo  z Romagne a samice z Olomouce) zatím zůstávají v zázemí a v budoucnu se s nimi počítá do některé jiné expozice.

Expozice kotulů

Má rovněž podobu ostrova, který je obklopen vodním příkopem. Celková plocha expozice činí 400 m2. Na rozdíl od spíše pozemních lemurů jsou kotulové vysloveně stromové opice, a tak je i jejich ostrov opatřen vysokým suchým kmenem na šplhání. Vytápěná ubikace je částečně prosklená a je postavena v etno stylu, za použití původních domorodých technologií při úpravě vnější fasády. Autory celkového výtvarného řešení ubikace jsou sl. Melenová a ak. mal. R. Hudziec a K. Krejča. Sadové úpravy včetně výsadeb vodních rostlin prováděla firma J. Švejkovského.

Kotul veverovitý

Drobná jihoamerická opice, která se zdržuje v korunovém patře tropických lesů. Výborně skáče, rovnováhu udržuje ocasem, který není ovíjivý. Žije ve skupinách až 25 jedinců. Jsou uspořádané poměrně volně, bez přísné hierarchie, ale zvířata k sobě lnou a neustále jsou v kontaktu pomocí zvláštního cvrlikání, které zní spíš jako ptačí hlas. (Často si vzájemně čistí kožíšek – opět se jedná o projev vzájemného pouta. Kotulové jsou všežraví, velkou část jejich jídelníčku tvoří květy, míza, plody a různí bezobratlí. Dovedou dokonce chytit letícího motýla. Jsou denní a noc tráví spánkem, stočeni do klubíčka jeden vedle druhého v rozsoše větví.

V expozici se představí skupina tvořená jedním samcem a šesti samicemi. Čtyři z nich pocházejí z původní skupiny, která přišla do pražské zoo v červnu 2004 z chovné stanice v Guatemale, zbývající trojice pochází z olomoucké zoo (sameček se tu narodil v březnu 2002, samičky přišly rovněž z Jižní Ameriky). V nejbližší době by měli přijít další kotulové, opět z Guatemaly. Kotuly jsme chovali s přestávkami již od 50. let 20. století, naposledy v letech 1990–1995.

Kotulové jsou chovatelsky nároční primáti, protože vyžadují teplo a velmi pestrý jídelníček s dostatkem živočišných bílkovin. Součástí jejich krmné dávky jsou zvláštní sušenky lisované ze sušeného kuřecího masa a obohacené vitaminy a minerály, oříšky a živý hmyz, především cvrčky. Musejí mít také pravidelný přísun vitaminu D, aby v našich méně slunečných podmínkách netrpěli jeho nedostatkem. Dalším chovatelským úskalím je jejich nervní a neklidná povaha. Snadno se lekají a obtížně si zvykají na nové prostředí.

2005 - Expozic lemurů kata a kotulů


Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Přejeme mu šťastnou cestu a o tom, jak se mu v novém domově daří, vás budeme průběžně informovat!

Pomáháme jim přežít

Zoo Praha se intenzivně věnuje ochraně druhů v lidské péči i v místech jejich přirozeného výskytu.

 

Nenechte si ujít!

mravenecnici 300x169
Objevte příběhy, které se skrývají za jmény vybraných zvířecích osobností!

Expozice, pavilony a stavbyZoo nabízí 12 mimořádných pavilonů, desítky expozic i množství dalších zajímavých staveb.

 

 

 

Vše o zvířatech

Zvířata se učí
Proč se mají zvířata v zoo něco učit? Právě proto, aby mohla zůstat volná, přirozená a přitom našla s chovatelem společnou řeč.