Jak probíhá soužití letošních pražských slůňat

Aktuálně z údolí slonů

Zoo Praha  |  24. 10. 2016


Sloní sameček, který se narodil samici Tamaře 7. října, začal v minulém týdnu objevovat venkovní svět. Za příznivého počasí chodí každý den po 13 hodině společně s půlročním Maxem a jeho matkou Janitou do výběhu v Údolí slonů.

Naše nejmladší slůně již obdivují návštěvníci ve venkovním výběhu. Foto: Petr Hamerník Zoo Praha Naše nejmladší slůně již obdivují návštěvníci ve venkovním výběhu. Foto: Petr Hamerník Zoo Praha

Návštěvníci zoologické zahrady ale nemusejí čekat do odpoledne, aby mohli sledovat, jak se vzájemný vztah mezi Maxem a naším nejmladším slůnětem vyvíjí. Oba samečci a jejich matky jsou od 10 hodin k vidění v pavilonu slonů, v prostoru přímo pod návštěvnickou vyhlídkou. Vytvoření této malé skupinky je z hlediska přirozeného fungování slonů tím nejideálnějším řešením. V naší zoo pochopitelně nemůžeme simulovat úplně stejné podmínky jako v přírodě, kdy slonice rodí v samičí skupině a starší, zkušenější matky často prvorodičce pomáhají. Tuto roli tedy museli zpočátku zastat chovatelé, nicméně nyní se již můžeme přiblížit přirozené situaci. Vzájemné vztahy slonic Janity s Tamarou jsou totiž velmi dobré, obě se projevily jako pečlivé matky a mláďata jsou na ně plně fixovaná. Proto jsme Tamaře nejprve dopřáli krátký čas na zotavenou po porodu a jejímu mláděti na nabrání sil, ale poté jsme je spojili – a naše očekávání se potvrdilo. Max jevil o nový přírůstek ve stádě velký zájem již od jeho narození, a třebaže jeho hry občas přesáhly mez, kterou je schopné třikrát lehčí mládě ustát, Tamara vždy velmi zkušeně a nesmlouvavě zasáhla. Nyní už Maxmilián začíná poznávat své hranice a vztahy mezi mláďaty se zklidnily. Často se dotýkají choboty a chodí bok po boku, na větší dovádění si ale Max přece jen bude muset ještě počkat.

Obě letošní slůňata jsou velmi živá a zvídavá. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V nejbližších týdnech a měsících tedy uvidíte zvlášť naši „sloní školku“ a zvlášť zbytek stáda, který vypouštíme do vedlejšího výběhu. Jejich spojení proběhne s největší pravděpodobností až na jaře. Na rozdíl od samičích stád v přírodě nejsou naše slonice v bližším příbuzenském vztahu, a tak by mohlo dojít k třenicím. Zvláště Donna, matka tříleté Sity, má s Tamarou dosud nevyjasněné vztahy. K nastavení sociálního postavení a urovnání vztahů ve stádě bude zapotřebí nejen delší čas, ale i větší prostor, a tak spojování ve vnitřních stájích v průběhu zimy není možné.

S nastávajícími chladnými měsíci přestanou chodit matky s mláďaty ven (zejména s ohledem na Tamařino mládě), zbytek stáda (tedy slonice Donnu s dcerou Sitou, Shanti a Gulab) ale bude možné pozorovat ve výběhu každý den. Jen za silných mrazů, dlouhotrvajících plískanicích nebo náledí budou muset zůstat v pavilonu. Samec Ankhor bude jako správný sloní býk žít od stáda odděleně a do výběhu bude chodit v dopoledních hodinách.

 

 

Půlroční Maxmilián a dvoutýdenní sloní sameček s matkou Tamarou. Foto: Petr Hamerník Zoo Praha