Základní kámen nového slonince položen!

Ostatní články

17. 05. 2010


Neděle 16. května 2010

V neděli 16. května byl v Zoo Praha položen základní kámen budoucího areálu pro slony, hrochy a antilopy. Stavba by měla být dokončena do tří let.

Za účasti primátora hl. m. Prahy Pavla Béma jsme zahájili největší stavbu v historii pražské zoo. „Jde o významný okamžik v historii pražské zoo, kterým se mj. splácí poslední dluh z doby povodní,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Pavel Bém.
 
Společně s herci Tomášem Töpferem a Barborou Hrzánovou, ale i dlouholetým podporovatelem chovu slonů, prof. Josefem Kouteckým, poklepal ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek na základní kámen areálu – na sochu slona z indického Mahabalipuramu.
 
„Tato socha se stane součástí tzv. interaktivní vzdělávací stezky, která bude lemovat sloní výběh a poskytne návštěvníkům mnohé zajímavosti o životě a chovu slonů,“ doplnil Bobek.
 
V rámci programu mohli návštěvníci Zoo Praha poprvé shlédnout 3D vizualizaci budoucích prostor, kde bude mimo jiné možné pozorovat hrochy plovoucí pod vodní hladinou.
 
Po skončení slavnostního aktu se základním kamenem proběhl pokus o Guinessův rekord. Záměrem bylo vytvořit nejdelší řetěz lidí a plyšových slonů. Rekordu se celkem zúčastnilo 506 lidí a slonů, kteří vytvořili řetěz dlouhý dvěstěpadesát metrů.
 

Stavba nových prostor pro slony, hrochy a antilopy si vyžádá náklady 350 miliónů Kč, z nichž hlavní část uhradí Odbor městského investora. 30 miliónů Kč má pro tento účel na účtu Zoo Praha – jde o výtěžek sbírky, do které přispělo více než 23 tisíce dárců. Stavba by měla být dokončena do sezóny 2013.

       

                                Základní kámen v podobě slona z indického                   Obrázek z vizualizace nového prostoru pro slony

                                     Mahabalipuramu, foto: Martin Malý                               (vyrobeno ve spolupráci s CTECH s.r.o.)

 

Videozáznam položení základního kamene najdete zde.

Základní kámen nového slonince položen!


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru