Cypřišek Lawsonův

Jehličnaté dřeviny

Zoo Praha  |  13. 04. 2017


(Chamaecyparis lawsoniana)

Původ a rozšíření:
Západní pobřeží USA, jihozápadní Oregon a izolované oblasti severozápadní Kalifornie.

Popis:
Stálezelený jehličnan s úzce kuželovitou korunou, dorůstá výšky 15-20 m s překloněným vrcholkem. Také konce větviček převisají. Větvévky jsou většinou rozloženy vodorovně (znak odlišující cypřišek Lawsonův od podobného cypřišku nootkajského, jehož větévky jsou orientovány vertikálněji). Červenohnědá vláknitá borka. Drobné šupinovité listy, přitisklé k větvičce, na líci sivé až modrozelené, na rubu s bělavou kresbou.
Samčí šištice jsou červenavé, mladé samičí kovově modré. Kulaté modrozelené, jakoby ojíněné, šišky velikosti 0,8-1 cm později hnědnou. Bývají složeny zhruba z osmi šupin se špičatými, zahnutými hrboly. Dozrávají na podzim prvního roku.

Zajímavost:
Ve své domovině a v zemích s oceánským klimatem používaná i v lesním hospodářství. Velmi ceněné lehké dřevo. Obsahuje vonnou silici, která byla užívána při chorobách močových cest. Údajně je účinná i při pouhém inhalování při zpracování dřeva.
Na pobřeží Pacifiku dorůstají cypřišky Lawsonovy úctyhodných rozměrů – národní šampion v Siskiyou National Forest v Oregonu je vysoký 73 m a široký 12 m. Kůra takto velkých a starých jedinců dosahuje tloušťky až 25 cm.

Pěstování:
Dává přednost propustným, dostatečně vlhkým půdám na polostinném stanovišti. Snáší sucho i znečištěný vzduch. V domovině roste v oblastech ovlivňovaných vlhkým oceánským vzduchem. U nás je pěstován v nespočtu kultivarů, lišících se olistěním, barvou i vzrůstem. Sadovnicky velmi oblíbená dřevina, různé zakrslé formy se často objevují i v zahradách.

Cypřišek Lawsonův, perokresba: Eva Göndorová, Zoo Praha