Přednáškový cyklus pro cestovatele

Ostatní články

10. 01. 2013


Každé úterý v lednu, únoru a březnu

Úterní podvečery ledna, února a března patří v zoo exotickým dálkám. Ve Vzdělávacím centru u hlavního vchodu proběhne cyklus Cestovatelské přednášky, která představí úžasné kouty světa, jimiž vás provedou ostřílení cestovatelé z cestovní kanceláře Livingstone.

Přednášky začínají v 17.00, vstupné na přednášku činí 50 korun.

  • 22. 1. Hana Waisserová - Tibet na kolech  
    Tibetem do Káthmándú přes pětitisícové průsmyky k základnímu táboru pod Mount Everestem. Nezapomenutelná jízda na kole po Tibetské náhorní plošině.  Výhledy na nejvyšší štíty světa! Více než o lámání rekordů jde o hlubší poznání oblasti.
  • 29. 1. Petr Hejtmánek  -  Horské gorily v Ugandě
    Průnik do srdce nejopravdovější Afriky. Winston Churchil nazval Ugandu nejkrásnější perlou Afriky. Nepřeháněl! Horské gorily - absolutní top fauny. Setkání, na které se nezapomíná. 
  • 5. 2. Michal Thoma – Nepálské slavnosti
     Nepál je světovým přeborníkem v počtu lidových svátků a slavností. Zvláště Nevárové z Káthmándského údolí si dokáží své "džatry" náležité užít. K nejbouřlivějším slavnostem patří oslavy Nového roku ve městě Bhaktapur. Během svátky je k vidění přetahovaná o gigantický dřevěný vozík, zvedání čtyřicetimetrové "májky" či propichování jazyka železnou jehlicí.
  • 12. 2. Dana Kyndrová – Alžírsko
     Vydejte se s námi na poznávací cestu Alžírskem za kulturou i historií jedné z největších zemí Afriky. Neopakovatelná pouštní krajina a s ní spojený životní styl místních obyvatel. Horští Berbeři, pouštní Tuaregové na velbloudech i pobřežní arabský svět medin, bazarů a súků s otiskem francouzské minulosti a jedinečnými antickými památkami.
  • 19. 2. Zdeněk Thoma – Manang po třiceti letech
    Manang je izolovaná horská vesnice v Nepálu pod masivem Annapúrny, v níž fotograf Zdeněk Thoma, jako jeden z prvních cizinců, strávil v roce 1979 řadu dní. Po třiceti letech se do Manangu vydal jeho syn Michal. Jak se za tu dobu Manang  změnil uvidíme na srovnávacích fotografiích.
  • 26. 2. Radek Klimeš – Fotosafari v národních parcích Zimbabwe a Botswany
    Vydejte se s námi na expediční fotovýpravu  africkou přírodou v národních parcích a rezervacích. Vzácné chvíle velké migrace početných stád pakoňů a zeber, za kterými se táhnou i šelmy. Radek Klimeš se zabývá dlouhodobě aktivitami ochrany přírody a účastí na projektech jako "Serengeti nesmi zemřít" se vypracoval v uznávanou osobnost nejen mezi odborníky. Umožní předávání zkušeností s fotografováním krajiny, zvířat v divoké přírodě.
  • 5. 3. Martin Hříbek –Západní a centrální Tibet
     Tibet je u nás vnímán na jedné straně jako mýty opředený zdroj východní moudrosti, na straně druhé jako země s pohnutou moderní historií.  Méně známý je fakt, že v údolí velkých řek této náhorní plošiny vzkvétaly dávné civilizace, setkávaly se tam důležité obchodní stezky a poutníci z dalekých krajů a různých náboženských nauk. Vydáme se v jejich stopách slovem i obrazem k jezeru Manasaróvar, hoře Kailás i dalším poutním místům, do zaniklého království Guge a údolí Barahmaputry.
  • 12. 3. Rudolf Švaříček – Bhútán
     Poslední Šangri-la, tak se často přezdívá Bhútánu, jedné z nejuzavřenějších zemí světa. Jen málokdo se může pochlubit, že Bhútán navštívil. Bhútánský král přísně dbá na to, aby množství cizinců nenarušilo tradiční kulturu tibetského buddhismu, která v hlubokých a obtížně dostupných himálajských údolích vzkvétá už po celá staletí…
  • 19. 3. Steve Lichtag - Aldabra - Cesta k ostrovu snů
    Vypravíme se na exotický ostrov Aldabra v Indickém oceánu. Na tomto atolu, chráněném UNESCO, žije okolo 125 000 gigantických suchozemských želv i  největší krabi, v okolních panenských vodách loví tisíce žraloků.
  • 26. 3. Pavel Bém  - K2 a Pákistán
    K2, královna hor. Největší pyramida na světě. Nejnepřístupnější osmitisícovka s černými statistikami. Tří a půl kilometrová jižní stěna zvedající se z fantastických karakoramských ledovců. Štěstí na vrcholu. "Tradiční" dramata při sestupu a šťastné návraty.

Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...

Děkujeme, že přispíváte na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám! Níže si můžete přečíst, jak jsou vybrané finanční prostředky využívány.




Přihlášení k newsletteru