Hlasování ukončeno!

Ostatní články

16. 07. 2011


Bavíme zvířata 10. září 2011

Tygři si v sobotu 10. září v 13.30 rozbalí dárek a štětkouni v Africkém domě dostanou ve 14.45 šišky plné dobrot. Přijďte se přesvědčit, že hračky, které jste jim vybrali, jsou ty správné!

Další možnosti vybrat zvířatům zábavu budete mít 24. 9.

Na letošní léto jsme pro vás připravili novinku. Každých 14 dní můžete hlasováním na Facebooku vybrat, čím se bude bavit vždy jiná dvojice našich zvířat.

 
Proč jsou hračky pro zvířata důležité?
 

V moderních zoologických zahradách je enrichment nedílnou součástí chovu zvířat. Enrichment lze přeložit jako obohacení, v našem případě ve významu obohacení prostředí zvířat o nejrůznější podněty, které zlepšují kvalitu jejich života. Může jít o hračky stimulující přirozené instinkty zvířat, potravu, k jejímuž získání musí zvířata vynaložit námahu, vůně, zvuky a další podněty nebo třeba o trénink zvířat.

V tomto hlasování jste mohli vybírat hračku pro lemura kata a štětkouna afrického, a to až do 14. července.

Tygři

Tygři, lvi a další jim příbuzní patří do skupiny tzv. velkých koček. Od malé kočky domácí je odlišuje např. schopnost řvát, neschopnost mňoukat nebo odlišný tvar zornice. V čem se ale od domácí kočky rozhodně neliší, je hravost. Jen „klubíčko na hraní“ potřebují mnohem větší. Zvlášť tygři jsou známí svojí velkou silou a v přírodě jsou schopni odtáhnout v zubech kořist větší než oni sami. Pro enrichment velkých koček se využívají podněty vyvolávající lovecké chování. Tygr se tak cvičí v útoku, „zabití hračky“, jejím odvlečení, a pokud použijeme stimulující vůně, může před samotným lovem i čichem stopovat kořist.
Čím pobavíme naše tygry? Budou to:
a) „Rozbal si dárek“ – přiznejme si, že nejlepším dárkem pro šelmu je něco k snědku. Kus masa nebo cokoliv, co voní jako kořist, zabalíme do několika kartonových krabic poskládaných jedna do druhé a do jejich stěn uděláme otvory, aby tygr svůj dárek našel podle vůně. Vybalit si ho už musí sám.

 

 


b) Piňatas (figuríny zvířat) – lovecké chování vyvolává i figurína přirozené kořisti, někdy nazývaná Piňata. Existuje mnoho způsobů, jak figurínu vyrobit, ale figurína z kartonu je jedna z nejoblíbenějších.

 

 

 

 

 

c) Kulatá kusová zelenina – ne že by snad velké kočky měly rády zeleninu, ale kulatý tvar některých druhů způsobuje, že si s ní hrají jako s míčem. U některé silněji vonící zeleniny kočky údajně zajímá i vůně.

 

 

 

Štětkoun africký

Štětkouni jsou divoká prasata žijící v tropické Africe, své jméno získali podle výrazných štětek na uších. Při hledání potravy spoléhají jako všechna divoká prasata hlavně na svůj rypák, který jim slouží jako silný a zároveň jemný nástroj, podobně jako jiná prasata jsou velmi chytří a dokáží vymyslet nejrůznější strategie, jak získat chutnou potravu. Momentálně chováme dva samce jménem Mickey a Morris, čtyřleté sourozence, kteří k nám přišli z anglického Colchesteru. Větší a silnější Morris je překvapivě méně odvážný při zkoumání nových věcí, zatímco jeho menší bratr se rád seznamuje se všemi novinkami ve výběhu.
S čím si budou hrát naši štětkouni? Bude to:

a) Borové šišky -  mezi lupínky borových šišek nasypeme moučné červy, kteří jsou pro prasata vítaným doplňkem potravy. Šiška je na kutálení moc lehká, na rozkousání zas tvrdá. Taktika štětkounů je překvapivá – vyhazují šišku i s červy vysoko do výšky a po dopadu z ní tak červy vyklepou.
 

 

Foto (c) František Šustab) Bambusové válečky – tvoří uzavřená část bambusu s jedním vyvrtaným otvorem. Štětkouni musí válečkem dostatečně kutálet, aby z něj vypadla odměna. Otvor je ve válečku jen jeden, proto s ním nestačí jen otáčet, ale je třeba ho převracet, nadhazovat, pouštět na zem a podobně
 

 

Foto (c) František Šustac) Kostka z hadic – je pro štětkouny je zajímavá, zvláště pokud obsahuje něco dobrého na zub. Při získávání potravy používají speciální techniku, kterou potravu z kostky doslova vystřelují.


Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...

Děkujeme, že přispíváte na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám! Níže si můžete přečíst, jak jsou vybrané finanční prostředky využívány.




Přihlášení k newsletteru