Bavíme zvířata

Ostatní články

09. 07. 2011


Lemuři kata a štětkouni afričtí - 17. července 2011

Na letošní léto jsme pro vás připravili novinku. Každých 14 dní můžete hlasováním na Facebooku vybrat, čím se bude bavit vždy jiná dvojice našich zvířat.
 
Proč jsou hračky pro zvířata důležité?
 

V moderních zoologických zahradách je enrichment nedílnou součástí chovu zvířat. Enrichment lze přeložit jako obohacení, v našem případě ve významu obohacení prostředí zvířat o nejrůznější podněty, které zlepšují kvalitu jejich života. Může jít o hračky stimulující přirozené instinkty zvířat, potravu, k jejímuž získání musí zvířata vynaložit námahu, vůně, zvuky a další podněty nebo třeba o trénink zvířat.

V tomto hlasování můžete vybírat hračku pro lemura kata a štětkouna afrického, a to až do 14. července.

Jak dobře jste vybrali zvířatům zábavu, se budete moci přesvědčit v neděli 17. července. Ve 13 hodin po cvičení budeme bavit lemury a v 15 hodin štětkouny. 

Lemur kata

Lemuři jsou skupinou poloopic, kterou najdete pouze na ostrově Madagaskar. Žije jich tu přes 50 (více či méně) ohrožených druhů. Lemuři kata patří v zoologických zahradách mezi nejznámější a nejčastěji chované. Naši samčí lemuří skupinu můžete navštívit ve výběhu poblíž hlavního vchodu. Skupinu tvoří sedm samců lemura kata, kteří se jmenují Itampolo, Ovistiti, Sancho, Pancho, Motorka, Šošolík, Černý ocásek. S nimi je zde jeden samec lemura černého jménem Jeník. Každý z nich je osobnost – Motorka je zkušený diplomat, Itampolo pracuje jako jeho ochranka, Ovistiti je učenlivý student, Pancho je spíš silný než chytrý a Jeník nejdravější. Jejich povaha a postavení ve skupině se projeví i tehdy, když dostanou nové hračky. K novým a neznámým prvkům se obvykle první odváží podřízení jedinci, dominantní si počkají na prověřené a bezpečné hračky.  

Čím pobavíme naše lemury? Budou to:

  • Foto (c) František Šustaa) Hamaky - houpací sítě, mohou posloužit nejen pro odpočinek, ale i jako schovávačky pro drobná překvapení. Jako vše nové ve výběhu i hamaky lemuři označují svými pachovými žlázami na předloktí a pod ocasem.

 

 

 

  • Foto (c) František Šustab) Kapsáře – kapsičky kapsáře ukrývají mnoho dobrot. Lemurům chvíli trvá, než se odváží po kapsáři šplhat, ale potom se překonávají ve vymýšlení nových šplhacích technik.

 

 

 

 

 

  • Foto (c) František Šustac) Borové šišky – velké borové šišky jsou ideální pro tvorbu hraček. Stačí mezi jejich šupiny přilepit medem či jinou lepkavou potravinou semena a jiné drobné laskominy. Dobroty lemuři dostanou z šišek šikovnými předními končetinami a jazykem.

 

 

 

Štětkoun africký

Štětkouni jsou divoká prasata žijící v tropické Africe, své jméno získali podle výrazných štětek na uších. Při hledání potravy spoléhají jako všechna divoká prasata hlavně na svůj rypák, který jim slouží jako silný a zároveň jemný nástroj, podobně jako jiná prasata jsou velmi chytří a dokáží vymyslet nejrůznější strategie, jak získat chutnou potravu. Momentálně chováme dva samce jménem Mickey a Morris, čtyřleté sourozence, kteří k nám přišli z anglického Colchesteru. Větší a silnější Morris je překvapivě méně odvážný při zkoumání nových věcí, zatímco jeho menší bratr se rád seznamuje se všemi novinkami ve výběhu.

S čím si budou hrát naši štětkouni? Bude to:

  • Foto (c) František Šustaa) Proutěná koule - proutí tvoří kouli vyplněnou senem, které se štětkouni snaží vyklepat ven. Hračku vyhazují do vzduchu, zdvihají tlamou a nakonec proutěný „obal“ zničí. Jako u většiny zvířat (nebo dětí), radost ze hry je přímo úměrná vytvořenému nepořádku a námaze chovatele při úklidu.

 

 

  • Foto (c) František Šustab) Bambusové válečky – tvoří uzavřená část bambusu s jedním vyvrtaným otvorem. Štětkouni musí válečkem dostatečně kutálet, aby z něj vypadla odměna. Otvor je ve válečku jen jeden, proto s ním nestačí jen otáčet, ale je třeba ho převracet, nadhazovat, pouštět na zem apod.

 

 

  • Foto (c) František Šustac) Kostka z hadic – je pro štětkouny je zajímavá zvláště pokud obsahuje něco dobrého na zub. Při získávání potravy používají speciální techniku, kterou potravu z kostky doslova vystřelují.

Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...

Děkujeme, že přispíváte na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám! Níže si můžete přečíst, jak jsou vybrané finanční prostředky využívány.




Přihlášení k newsletteru