Druhá vlna kampaně 80 let Zoo Praha

Ostatní články

20. 04. 2011


Ulice hlavního města zaplavily billboardy a citylighty z druhé vlny kampaně 80 let Zoo Praha.

Medvědi od roku 1932

První medvědi lední, chovaní v pražské zoo, přišli v letech 1932 a 1933. Šlo o samici Noru a samce Otta. Byť se oba poznali až v pražské zoo, vytvořili harmonický pár. Po prvních neúspěších spolu dokonce úspěšně odchovali mládě. 20. prosince 1942 se narodila samička Ilun. Šlo o první umělý odchov ledního medvěda v zajetí na světě!

 

Koně Převalského od r. 1932

Do pražské zoo přišli koně Převalského již v roce 1932. Byl to pár narozený v zoo v Halle - hřebec Ali (narozen 1917) a klisna Minka (narozena 1920). Žili do té doby na školním statku Vysoké školy zemědělské v Uhříněvsi-Netlukách, kam je dovezl prof. František Bílek. Zde se také úspěšně rozmnožovali – narodila se jim tu 4 hříbata, z nichž tři klisničky Minka odchovala. Po příchodu do zoo přivedli na svět ještě klisničku Heluš.

<

    Tygři od roku 1932

    Když v prosinci 1932 dorazil první pár tygrů v historii pražské zoo, našel nejprve útočiště v pavilonu lvice Šárky hned za vlčím výběhem. Oba přišli prostřednictvím firmy Hagenbeck a pocházeli z volné přírody. Samec se jmenoval Bengali (zvaný také někdy Bajkal), byl křížencem tygra indického (jak se tehdy říkalo bengálského) a ussurijského. Jeho stáří neznáme, nicméně podle popisu prof. Jandy v průvodci po zoo víme, že to byl vskutku výstavní kus. S Bengalim dorazila dvouletá samice tygra indického Mitau (zvaná Mína). Bengali a Mitau se stali rodiči celkem 12 mláďat. 

    Hroši od roku 1933

    První hroch obojživelný v pražské zoo se jmenoval Petr. Zoologická zahrada ho v roce 1933 odkoupila (spolu s dalšími zvířaty včetně nosorožce) od cirkusu Kludský. Bylo mu šest let a žil ve výběhu, sousedícím s výběhem slona Babyho, se kterým si velice rozuměl. Jako správný cirkusák se choval k lidem přátelsky, rád se nechal krmit z ruky a miloval drbání.

 20. dubna 2011

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...

Planoucí útesy v Gobi. Foto: David Broda

Součástí nové expozice Gobi v horní části Zoo Praha je ukázka světově významné paleontologické lokality. Americká expedice z roku 1923 definitivně potvrdila existenci zkamenělých dinosauřích vajec a také dala jméno ohromujícím...




Přihlášení k newsletteru