Výroční slavnost 28.9.2009

Ostatní články

28. 09. 2009


Reportáž z akce nabité událostmi

Počasí nám přálo i při letošní Výroční slavnosti, která se nesla v čínském duchu a byla zahájena ukázkou čínského bojového umění Taichi v podání křehkých dívek z pražské Taichi akademie (mimochodem, z nedávného mezinárodního mistrovství konaného v Číně přivezla děvčata dvě první místa!).
Návštěvníky pak přivítal Vít Kahle, tiskový mluvčí, a seznámil je programem i z důvody, které vedly k zaměření na Čínu – může za to kůň Převalského, erbovní zvíře Zoo Praha pocházející z Mongolska, Číny a Kazachstánu, a další výročí – padesáté, od konání první konference na záchranu tohoto druhu, kde byla Praha poctěna a pověřena tím, aby vedla mezinárodní plemennou knihu.
Zpěvačka Feng-yün Song pak krásně hudebně ozdobila úvod slavnosti a prozradila, co znamená čínsky jie-ma – tak se říká „Převalákům“ a znamená to létající kůň (je tak rychlý, až se zdá, že létá…).
Po úvodní písni jsme seznámili návštěvníky s dosavadním průběhem letošní EAZA kampaně na záchranu evropských šelem „Nechme šelmy žít“ – prodejem pro tyto kampaně již tradičních předmětů (tričko, hrníček, sada zápalek) se symbolem vlka se podařilo shromáždit již 300 000 Kč! Kampaň byla Evropskou asociací zoologických zahrad a akvárií o rok prodloužena, takže máme možnost tuto sumu ještě zvýšit a pokusit se zabodovat jako vloni, kdy Zoo Praha obdržela platinový certifikát za 500 000 Kč, které se podařilo nashromáždit na záchranu obojživelníků („Žáby bijí na poplach“). Stejný výsledek se povedl jen dalším dvěma zoo – v Chesteru a v Münsteru.
Petr Fejk se při svém posledním veřejném projevu ve funkci ředitele věnoval významným historickým událostem, hovořil o řediteli-zakladateli, prof. Jandovi, a o jeho úsilí a nezměrné vůli, díky níž se v roce 28. 9. 1931 podařilo pražskou zoo otevřít pro první návštěvníky, o dalším řediteli, prof. Veselovském, díky němuž se pražská zoo zařadila mezi nejvýznamnější zoo na světě, a také o povodni v roce 2002, historickém mezníku, po němž pak Zoo Praha zaznamenala takový stavební rozmach a rozvoj, že je patří opět mezi nejhezčí zoo.
Pan ředitel poděkoval všem zaměstnancům za spolupráci, hlavním partnerům a sponzorům za pomoc, a hlavně všem návštěvníkům za přízeň, kterou pražské zoo věnovali a věnují. Vybídl je, aby v této přízni nepolevili – vždyť máme letos možnost překonat roční rekord návštěvnosti z roku 2007 (1 266 944 osob)!

 

Jiří Bartoška a Monika Absolonová byli pak panem ředitelem představeni jako kmotři dvou významných přírůstků – nosála červeného a pásovce kulovitého. Herci se náhodně shodli na podobném jménu – pan Bartoška pojmenoval nosála Toník podle svého jezevčíka (je mu prý trochu podobný), Monika Absolonová dala pásovci jméno Antonio podle svého dědečka.
Křest knihy pana dr. Jaromíra Svobodníka ve 13 hodin pak završil hlavní programový blok. Při autogramiádě se podpisoval nejen autor, ale i Petr Fejk, jehož podpis i foto chtělo tradičně mnoho návštěvníků.
Doprovodný program byl na mnoha místech v areálu zoo, jak se můžete sami přesvědčit z našich fotografií.

Na Výroční slavnost dorazilo 15 058 návštěvníků.

Výroční slavnost 28.9.2009


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru