Cenu Ď získala společnost REMA Systém za společný projekt se Zoo Praha

Ostatní články

Jana Myslivečková  |  24. 06. 2016


Na Nové scéně Národního divadla dnes proběhl 16. ročník předávání Cen Ď, českých cen určených mecenášům a dobrodincům v oblasti kultury, charity, vědy, vzdělávání a morálních hodnot v ČR. Cenu Ď pro mecenáše českých zoologických zahrad převzal generální ředitel společnosti REMA Systém David Vandrovec za projekt „Přineste starý mobil – podpořte strážce pralesa“, který je realizován ve spolupráci se Zoo Praha.

Gorily nížinné ve střední Africe potřebují naši pomoc. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Gorily nížinné ve střední Africe potřebují naši pomoc. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

„V roce 2010 jsme v Zoo Praha začali vybírat staré mobilní telefony. Naším partnerem je společnost REMA Systém, která je recykluje a za každý nám vyplácí 10 Kč. Získané prostředky používáme na podporu strážců biosférické rezervace Dja v Kamerunu a na realizaci projektu Toulavý autobus, tedy na aktivity, které přispívají k ochraně tropického deštného lesa a zejména goril nížinných. Děkuji všem, kdo nám staré mobily nosí, a z nich nejvíc dětem. Nemenší poděkování si ovšem zaslouží také společnost REMA Systém, která od nás vybrané mobilní telefony vykupuje. Jestliže dnes REMA Systém získává Cenu Ď určenou mecenášům a dobrodincům, dostává se toto ocenění do správných rukou,“ sdělil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Cílem projektu „Přineste starý mobil – podpořte strážce pralesa“ je ochrana goril nížinných. Tito afričtí lidoopi jsou totiž ohrožováni těžbou tantalu, který je v hojné míře využíván k výrobě miniaturních kondenzátorů, používaných při výrobě mobilních telefonů, ale i v dalších elektronických zařízeních. REMA Systém se proto zavázala, že za každý mobilní telefon odevzdaný v rámci projektu přispěje částkou 10 Kč na ochranu kamerunské biosférické rezervace Dja, kde gorily žijí. Recyklací tantalu obsaženého v mobilních telefonech se navíc sníží potřeba jeho primární těžby.

Do tubusů, které jsou umístěny v Zoo Praha a u jejích partnerů, návštěvníci dosud přinesli přes 50 tisíc mobilních telefonů. To představuje přes půl miliónu korun! Za ně pražská zoo pořídila nejen nejrůznější vybavení pro strážce biosférické rezervace Dja – počínaje holínkami a konče satelitními telefony – ale také z nich pokrývá část nákladů na financování projektu Toulavý autobus.

Do záchranných center v Limbe nebo Mefou vozí kamerunské děti  Toulavý autobus pražské zoo. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Ochrana goril ve střední Africe je jedním ze stěžejních in situ projektů pražské zoo. Díky prostředkům sdružovaným na sbírkovém kontě „Pomáháme jim přežít“ může Zoo Praha rozvíjet aktivity na pomoc gorilám, jejichž těžištěm je environmentální vzdělávání.

Nejvýznamnější částí ochranářských aktivit Zoo Praha ve střední Africe je již několik let projekt Toulavý autobus. Jeho cílem je převᬞet děti žijící v okolí kamerunské pralesní rezervace Dja do záchranných center např. v Limbe nebo Mefou. Zde se děti zúčastní vzdělávacích pro¬gramů, seznámí se s divokými zvířaty a zjistí, že gorily a ostatní zvířata nejsou jen bushmeat (tedy „maso na talíři“) nebo snadný zdroj obživy pro pytláky, ale také úžasní a krásní tvo¬rové, kteří si zaslouží naši ochranu.

SBÍRKOVÉ KONTO POMÁHÁME JIM PŘEŽÍT: č. ú. 43 - 680 466 0247 / 0100

Nejvíce starých mobilů přinášejí do zoo děti. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha


Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...

Děkujeme, že přispíváte na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám! Níže si můžete přečíst, jak jsou vybrané finanční prostředky využívány.




Přihlášení k newsletteru