Umělý odchov Narin aneb Pokřtili jsme velblouda!

Novinky u zvířat

22. 03. 2011


Mládě narozené v srpnu 2010

V sobotu 19. 3. 2011 odpoledne proběhl v pražské zoologické zahradě křest samičky velblouda dvouhrbého. Jejím kmotrem se stal moderátor a cestovatel Petr Horký a horolezec Marek Holeček. Velbloudí slečna narozená v srpnu loňského roku dostala jméno Narin, což v mongolštině znamená štíhlá či ladná.

 

Foto: Jozef Sebíň 

Velbloudy dvouhrbé chová Zoo Praha již od roku 1932. O té doby se jich zde vystřídalo téměř 300. Srpnová samička je 54. velbloudem narozeným v Zoo Praha. Oba její rodiče pochází z Dánska - matkou je samice Andy, otcem samec Jepe. Narin neměla od narození zrovna štěstí. Její příběh s dobrým koncem si můžete přečíst ve vyprávení chovatele Petra Fedorova a kurátora kopytníků Jana Marka:  

Foto: Jozef Sebíň

„V loňském roce jsme již od poloviny prázdnin netrpělivě a trochu s obavami očekávali další přírůstek v našem velbloudím stádě. S obavami proto, že měla rodit naše samice Andy, která sice již několik potomků v naší zoo odchovala, ale u posledních dvou mláďat se u ní vyskytl poměrně zásadní problém. Vždy po porodu se její vemínko tolik nalilo mlékem, že struky dosáhly abnormálních rozměrů a mládě se od ni nedokázalo napít mateřského mléka, protože tak velký struk nedokázalo vzít do tlamičky.

V pondělí 23. srpna 2010 jsme se konečně dočkali. Andy porodila krásnou statnou samičku, která se od první chvíle po porodu měla čile k světu. Bohužel během prvního dne se potvrdily naše obavy. Velbloudici se opět nadměrně nalilo vemeno mlékem a mládě se od ni nemohlo napít. V minulých případech jsme zkoušeli samici různě oddojovat či mládě pod ni podstavovat, ale většinou to k ničemu nevedlo, neboť samice měla vemeno bolestivé a při jakémkoliv doteku ucukávala či na nás a mládě dokonce útočila. Po těchto zkušenostech jsme se tentokrát rozhodli na nic nečekat a vzít velbloudě na umělý odchov, neboli na takzvanou „flašku“.

Foto: Jozef SebíňJako náhražku velbloudího mléka jsme zvolili čerstvé kravské mlezivo. To se však velmi rychle kazilo. Naštěstí se podařilo našemu krmivářskému oddělení zajistit mlezivo mražené, které jsme si postupně před každým krmením rozehřáli na potřebnou teplotu. Malá samička tuto náhražku začala přijímat s velkou chutí a my si na chvíli oddechli. První týdny byly velmi náročné , protože jsme velbloudě krmili každé tři hodiny a to od šesti od rána až do dvanácti večer. Museli v péči o mládě střídat a v zoo i přespávat. Po pěti dnech jsme postupně začali z mleziva přecházet na telecí mléčnou náhražku, do které jsme přidávali smetanu a to kvůli tomu, že velbloudí mléko má vyšší obsah tuku než mléko kravské.

Foto Jozef Sebíň

Foto: Jozef Sebíň 

Narin začala slábnout, hubnout a její celkový zdravotní stav se začal zhoršovat. Museli jsme tedy povolat veterináře, který ji několik dní injekčně podával vitaminovou a minerální podporu. Tato terapie naštěstí pomohla a po několika nejistých dnech mládě začalo opět pít tak jak mělo a tím pádem i sílit a přibývat na váze.

Foto Jozef SebíňAsi ve věku sedmi týdnů začala k mléku Narin přižírat i pevnou potravu. Nejdříve to byl mačkaný oves, postupně pak i seno. Čím více přijímala pevnou stravu, tím více jsme snižovali četnost a množství mléka z lahve. Nyní ve věku sedmi měsíců, ji přikrmujeme již pouze jednou denně.

Mládě mělo po celou dobu odchovu vizuální kontakt se členy svého stáda, takže jsme předpokládali, že jeho postupné spojení se stádem proběhne v klidu. Začali jsme Narin seznamovat nejdříve s její matkou a dalšími samicemi. Tady žádný problém nebyl. Náš chovný samec byl v tomto období v říji a jeho reakce na pětiměsíční nový přírůstek do stáda jsme se přece jenom trochu obávali. Proto k jejich seznámení došlo až po několika týdnech, kdy říje z větší části odezněla. Vše zatím probíhalo v relativním klidu. Samice si Narin nevšímaly, samec ji občas odehnal, ona již ale hbitě dovedla utéct. 

Foto: Jozef Sebíň

Ovšem po několika dnech samec potkal Narin ve stáji. Bohužel se nedokázala dostatečně rychle okolo něj protáhnout a schytala kousnutí do přední nohy. Následkem byla pouze stržená srst a odřená kůže. Od toho incidentu velbloudi bydlí pouze v otevřeném výběhu, kde je nebezpečí takovéhoto kontaktu eliminováno na minimum. A ve stádě je opět klid. Doufejme, že tato situace vydrží a mládě se do stáda zařadí jako všechna přirozeně odchovaná mláďata v minulých letech a po té bude moci odejít do jiné zoo jako chovná samice.

Je nutno dodat, že umělý odchov je až tou poslední možností záchrany života mláděte, neboť i když mládě přežije je většinou fixováno na člověka a zapojit jej do stáda mezi ostatní zvířata bývá problém. Nicméně každý umělý odchov je nejen časově, ale fyzicky velmi náročný a proto si zaslouží velké poděkování všichni, kteří se na něm u malé Narin přímo i nepřímo podíleli.“

 

Křest Narin za účasti ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka, moderátora Petra Horkého a horolezce Marka Holečka. Foto: Tomáš Adamec

 

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Přejeme mu šťastnou cestu a o tom, jak se mu v novém domově daří, vás budeme průběžně informovat!

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...




Přihlášení k newsletteru