Narození želvy černavé

Novinky u zvířat

16. 03. 2009


Kromě žirafy se 8. března 2009 narodila i želva černavá s jubilejním pořadovým číslem 100

Vejce z této snůšky jsou „pečeny“ v líhni na 31,5°C, aby se z nich líhly stoprocentně samice, neboť některé druhy plazů mají teplotně určené pohlaví.
Rodiče této holčičky a jejich pěti dalších sester pocházejí ze zabavené zásilky v roce 2001 v Hongkongu. Do pražské zoo doputovali v lednu roku 2002 společně s dalšími čtyřmi druhy želv. Poprvé jsme je rozmnožili před třemi lety. Nejenže se na pražská mláďata můžete podívat i v dalších českých zoologických zahradách, např. v Plzni nebo v Děčíně, ale najdete je i za hranicemi republiky, např. v Rakousku, Polsku, Itálii.
 
Všech deset dospělých zvířat, ale též mláďata vstoupili také do bran vědy, aby pomohli rozšířit znalosti o biologii tohoto druhu. Ve spolupráci s přírodovědnou fakultou Univerzity Karlovy proběhly a stále ještě probíhají různé diplomové práce a vědecký výzkum, v nichž hlavní roli hrají tyto želvy černavé. Jen tak pro zajímavost: zkoumají se různé teplotní hladiny v inkubaci a jejich vliv na pohlaví, životaschopnost a deformitu mláďat, proměřují se krunýře v různých věkových kategoriích, jejich denní i noční soukromí nám pomohli poodhalit nainstalované kamery.
 
Sama želva černavá pochází z oblasti jihovýchodní Asie, která zahrnuje např. Vietnam, Kambodžu, ale též malajský poloostrov. Tato želva žije semiakvatickým způsobem života, tzn. že potřebuje sice vodu, ale spokojí se i s menším bazénkem a bahništěm. V potravě není vůbec vybíravá, spořádá prakticky vše, co jí nabídnete přes masovou želatinovou směs po měkké ovoce, ale nepohrdne ani zeleninovou míchanicí se senem. Potravu si sice elegantně a s grácií nabírá na hřbet přední končetiny, ale po způsobu jiných želv se snaží co největší plochou těla zalehnout nabízené krmení, aby toho zbylo pro ni co nejvíce. Svým krunýřem i postavením všech čtyř končetin, kdy se opírá  o „packy“ po způsobu psů, velmi připomíná starodávné posvátné sošky želv asijského kontinentu.
Mládě želvy černavé na dlani - foto Petr Velenský
Mládě želvy černavé na dlani - foto Petr Velenský

Mládě želvy černavé v odchovné nádrži - foto Petr Velenský
Mládě želvy černavé v odchovné nádrži - foto Petr Velenský


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru