Žirafy poprvé venku 26.5.2003

Novinky u zvířat

03. 02. 2004


Když v květnu pominulo nebezpečí nočních mrazů, nastal čas naučit chodit žirafy do velkého výběhu. Nutno připomenout, že když se v srpnu 2001 žirafy přestěhovaly do nového pavilonu, nebyl spojovací koridor ještě hotový. Pak přišla zima a po ní další stavební ruch v okolí pavilonu: upravovala se část lávky pro návštěvníky na hydraulicky ovládaný padací most a stavěly se zimní stáje pro antilopy, které spolu se žirafami budou chodit do výběhu. Žirafy tedy strávily sezonu ve vnitních expozicích a na dvorcích. proto bylo jasné, že pro ně bude vstup do výběhu něco nového.

Žirafy jsou tvorové nesmírně ostražití a konzervativní. Nemají rády změnu a na vše nové hledí s hlubokou nedůvěrou. Když se je chovatelé pokusili nalákat do koridoru na nějaký pamlsek, neuspěli. Žirafy sotva strčily na kraj výběhu citlivý nos a honem upalovaly domů. Nezbylo tedy nic jiného, než je do výběhu doslova vystrkat a honem za nimi zavřít vrata. Poprvé se akce odehrála v pondělí, 26. května 2003. Svou premiéru měla skupina Šimonových potomků - sameček Vojta a samice Eliška, Gita a Nora. Když se konečně dostaly do výběhu a trochu se rozhlédly, vydaly se po husté trávě trochu dál. Ochutnaly šťavnaté listy okolních keřů, ale přece jen stále pokukovaly po cestě zpět. Zvláště Vojta se uvedl jako vůdce skupiny. Jakmile zamířil k vratům, jeho tři sestry běžely horempádem za ním.

Zatím se přemlouvání opakuje každé ráno, tak držte palce, ať si žirafy rychle zvyknou.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru