V Zoo Praha se narodila dlouhonohá vlčata

Novinky u zvířat

Alena Maděrová  |  12. 04. 2022


Dovádění mláďat vlků hřivnatých budou již brzy moci návštěvníci pozorovat v pražské zoo. Tři vlčata těchto výjimečných šelem se zde narodila 1. března.

Mláďata vlků hřivnatých se v Zoo Praha narodila v úterý 1. března. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha Mláďata vlků hřivnatých se v Zoo Praha narodila v úterý 1. března. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

„Šestitýdenní mláďata již vidí, slyší i běhají. Poprvé se do venkovního výběhu podívají, jakmile teploty vystoupají nad 20 °C. Samice o své potomky velmi dobře pečuje, kojí je a již je také vychovává k lovu – nosí jim do boudy potravu, o kterou se spolu přetahují,“ představuje přírůstky jejich chovatel Otakar Melichar.

Jedná se o první mláďata vlka hřivnatého v Zoo Praha po téměř čtyřiadvaceti letech a první potomky nového chovného páru – dvouleté samice Luny a tříletého samce Váni, jejichž spojení proběhlo v prosinci loňského roku. Důvodem dlouhé odmlky v chovu byl příliš vysoký věkový rozdíl samce a samice předchozích párů. Pohlaví mláďat budou chovatelé znát až po první veterinární kontrole, zatím je a matku nechtějí vyrušovat.

Svým vzhledem vlk hřivnatý připomíná spíše lišku s extrémně dlouhýma nohama a nápadnou hřívou přes ramena. Protáhlé nohy mu umožňují vidět přes vysokou trávu. Mláďata se rodí černohnědá a postupně světlají. Typicky ryšavým zbarvením dospělců se budou pyšnit v jednom roce života.

Tmavé zbarvení bude postupně mizet, až jej přibližně v jednom roce života nahradí typické ryšavé zbarvení dospělých zvířat. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Domovským prostředím vlků hřivnatých jsou křovinaté savany a pampy Jižní Ameriky, kde však v důsledku pastevectví a přeměny půdy v pole jejich počty klesají. V některých státech je stále ještě i loven. Proto byl tento druh již před čtyřiceti lety zařazen na Červený seznam ohrožených druhů IUCN, kde se nyní nachází v kategorii téměř ohrožený.

Přestože se jedná o psovité šelmy, kromě masa tvoří velkou část jejich potravy i ovoce, v přírodě se živí hlavně zvláštním druhem lilku, tzv. vlčím jablkem. Neobvyklý je také pach moči samců připomínající marihuanu. Tyto dlouhonohé šelmy mohou návštěvníci pozorovat v horní části areálu poblíž stanice lanovky.

Mláďata opustí boudu a půjdou do výběhu, jakmile to dovolí venkovní teploty. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru