V Zoo Praha se narodila gueréza pláštíková

Novinky u zvířat

Lenka Pastorčáková  |  25. 02. 2020


V expozici gueréz pláštíkových mohou návštěvníci Zoo Praha obdivovat další mládě. Benjamínek skupiny se narodil v pondělí ráno, jeho rodiči jsou Lucie a Katanga a podle chovatelů si zatím vede dobře.

V expozici gueréz pláštíkových mohou návštěvníci Zoo Praha obdivovat další mládě. Benjamínek skupiny se narodil v pondělí ráno, jeho rodiči jsou Lucie a Katanga. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. V expozici gueréz pláštíkových mohou návštěvníci Zoo Praha obdivovat další mládě. Benjamínek skupiny se narodil v pondělí ráno, jeho rodiči jsou Lucie a Katanga. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

„Samice Lucie se i tentokrát projevila jako velmi zkušená, vzorná matka, když i své jedenácté mládě hned řádně očistila. Mládě má dobrý sací i úchopový reflex, pravidelně pije a celkově se zdá být v pořádku,“ uvedl kurátor chovu primátů Vít Lukáš.

Mládě je možné pozorovat v expozici gueréz na Opičích ostrovech v dolní části pražské zoo, kde se již guerézy, vzhledem k příznivým teplotám, pohybují také ve venkovním výběhu. Návštěvníci mohou být svědky i toho, jak samice Lucie půjčuje svého potomka ostatním členům skupiny, včetně těch nejmladších. Jediný, kdo se tohoto neúčastní, je chovný samec Katanga, který dohlíží na bezpečí rodiny.

Nejmladšího člena skupiny návštěvníci rozpoznají snadno – je celý bílý, kromě růžového obličeje. Přibližně po měsíci jeho srst začne šednout, zhruba ve třech měsících věku získá typické černobílé zbarvení a v jednom roce bude mít plně vyvinutý plášť delších chlupů na plecích a hřbetě.

Mládě guerézy pláštíkové je možné pozorovat v expozici na Opičích ostrovech v dolní části pražské zoo, kde se již guerézy, vzhledem k příznivým teplotám, pohybují také ve venkovním výběhu. Na snímku mládě s matkou Lucií. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...

Jedenáctiletá prvorodička Duni drží zároveň své mládě – bezmála čtyřměsíční samičku Mobi (nalevo) – i v půlce dubna narozené mládě své babičky Kijivu (napravo). To svědčí o aktuálně silné pozici Duni v hierarchii skupiny. Šance spatřit tuto situaci na vlastní oči je v těchto dnech vysoká. Foto Kateřina Jíšová

V pavilonu Rezervace Dja v Zoo Praha se neustále něco děje: nově mohli návštěvníci pozorovat obě dvě gorilí mláďata v náruči jedné z matek. Duni totiž včera nosila současně svou téměř čtyřměsíční dceru Mobi i bezmála...




Přihlášení k newsletteru