Zoo Praha má novou tygřici

Novinky u zvířat

Helena Petáková  |  01. 08. 2019


Samice tygra ussurijského Arila, která do Prahy nedávno přicestovala z německého Duisburgu, dnes poprvé navštívila expoziční výběh v horní části areálu zoo. Návštěvníci tak počínaje dneškem mají možnost ji obdivovat, byť zpočátku se Arila bude patrně držet poněkud v ústraní.

S výběhem se Arila seznamuje pozvolna, návštěvníci zatím budou potřebovat trochu trpělivosti, aby ji spatřili. Foto: Václav Šilha, Zoo Praha S výběhem se Arila seznamuje pozvolna, návštěvníci zatím budou potřebovat trochu trpělivosti, aby ji spatřili. Foto: Václav Šilha, Zoo Praha

Tříletá Arila přicestovala do Prahy v souladu s doporučením chovného programu, aby dělala společnost samci Rádžovi. Ten o svou předchozí družku přišel poté, co musela být utracena kvůli závažným zdravotním problémům souvisejícím s jejím vysokým věkem.

„Arila je vůči Rádžovi zatím spíše bojácná, možná i v souvislosti s jeho velkým zájmem o ni, ve vztahu k chovatelům ale plachá není,“ říká kurátor chovu savců Pavel Brandl.

Tygřice ussurijská Arila se narodila v německé Zoo Duisburg 24. června 2016. Do Zoo Praha byla převezena koncem května a do expozičního výběhu se poprvé podívala tento čtvrtek. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Do expozice se nová tygřice poprvé podívala shodou okolností právě v týdnu, který začal Mezinárodním dnem tygrů. Ten připadá na 29. července a jeho cílem je upozornit na rychlý pokles počtu těchto šelem v přírodě. Tygr ussurijský spadá do kategorie ohrožený, ve volnosti žije podle posledních údajů IUCN okolo 360 dospělých a dospívajících jedinců. V rámci evropského záchovného programu EAZA jich je v zoologických zahradách evidováno přibližně 240.

„Jako jedna z mála zoologických zahrad představuje Zoo Praha zástupce populací z různých částí tygřího areálu – vedle velkých chladnomilných tygrů ussurijských chová také vzrůstem nejmenší, kriticky ohrožené tygry sumaterské, kteří v přírodě žijí pouze na indonéském ostrově Sumatra, a rovněž kriticky ohrožené tygry malajské, krátkosrsté obyvatele pralesů Malajského poloostrova,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru