Úspěšný rok Zoo Praha

Tiskové zprávy

Miroslav Bobek  |  31. 12. 2018


Návštěvnost Zoo Praha v roce 2018 již potřetí za sebou překročila hodnotu 1,4 milionu osob. Konkrétně činila 1 427 491 návštěvníků, což vzhledem k extrémním letním teplotám i absenci lávky od Stromovky považujeme za nečekaný úspěch. O oblibě pražské zoo ostatně svědčí i skutečnost, že byla cestovatelským serverem TripAdvisor opět vyhodnocena jako 5. nejlepší na světě. Úspěšný byl rok 2018 i chovatelsky s 1340 mláďaty 219 druhů savců, ptáků, plazů, obojživelníků a ryb.

Stejně jako v uplynulých letech jsme pro vás sestavili přehled deseti nejdůležitějších událostí roku.

#1 Otevření nové restaurace Gaston a zahájení výstavby australské expozice

Při zahájení hlavní sezóny roku 2018 byl slavnostně otevřen zcela přestavěný objekt restaurace Gaston. Je v něm nyní k dispozici 70 míst ve vnitřních prostorách a 230 na venkovní terase. Vedle samoobslužné restaurace zahrnuje nový Gaston rovněž gril, cukrárnu a prodejnu suvenýrů. Náklady na jeho výstavbu v pojetí, které by mělo být mnohem odolnější případné další povodni, činily 56 milionů korun. V červenci byla zahájena výstavba expozice, která představí australskou, resp. tasmánskou faunu, a to včetně ďábla medvědovitého. Konečně po překonání všech myslitelných potíží došlo v prosinci k vyhlášení soutěže na zhotovitele nového pavilonu goril.

 

#2 Maňásek

Z dlouhé řady zajímavých a výjimečných mláďat vybočil Maňásek. Tak začali chovatelé říkat mláděti krasky krátkoocasé jávské, které uměle odchovali právě za pomoci maňáska (to proto, aby u něj nedošlo k nežádoucímu imprintingu). V případě tohoto poddruhu jde dnes skutečně o každého jedince, protože v přírodě jich žije méně než 100 a v lidské péči řádově desítky… Odchov Maňáska byl navíc jedním z našich příspěvků ke kampani Silent Forest, kterou na ochranu zpěvných ptáků jihovýchodní Asie vyhlásila EAZA.

 

#3 Vzácní a jedineční

Hlavní outdoorová kampaň roku a na ni navázané další aktivity byly věnovány „vzácným a jedinečným“ zvířatům Zoo Praha. Na billboardech, citylightech, ale i v areálu zoo byli postupně představováni plazi, ptáci a savci, kteří v celosvětovém měřítku patří mezi kriticky ohrožené, ohrožené anebo i „jenom“ zranitelné. Současně kampaň upozorňovala na druhy, pro něž Zoo Praha vede Evropské záchovné programy či plemenné knihy a sehrává tak v úsilí o jejich záchranu zvláště významnou roli. Postupně vznikla kolekce 17 „vzácných a jedinečných“ počínaje želvou batagurem tuntong přes bažanta Edwardsova až po gibona stříbrného.

 

#4 Návrat divokých koní a další aktivity

V pořadí osmý letecký transport koní Převalského z České republiky do západního Mongolska proběhl opět úspěšně a počet přepravených koní stoupl na 31. Zoo Praha ovšem i nadále podporovala Přísně chráněnou oblast Gobi B a vyvíjela další aktivity na ochranu kopytníků v Mongolsku. Podařilo se také uzavřít memorandum o spolupráci v této oblasti mezi Zoo Praha a mongolským ministerstvem životního prostředí a turismu. Započala či nadále pokračovala rovněž realizace anebo podpora mnoha dalších in situ projektů, mj. Toulavého autobusu v Kamerunu, výzkumu a ochrany gaviálů v Indii, návratu supů mrchožravých na Balkán, pátrání po saole ve Vietnamu nebo úsilí zachránit Balikpapanský záliv v Indonésii pro kahau nosaté.

 

#5 Nejmenší savec světa

V pavilonu Afrika zblízka mohou návštěvníci od letních prázdnin vidět nejdrobnějšího savce světa: bělozubku nejmenší. Nezapočteme-li délku ocasu, měří tento miniaturní hmyzožravec v dospělosti pouze tři až pět centimetrů. Váží sotva kolem dvou gramů, v průměru dokonce jen 1,8 gramu. O bělozubce nejmenší se uvádí, že udělá asi 780 pohybů za minutu a srdce jí přitom bije rychlostí zhruba 1200 až 1500 úderů za minutu, to je 20 až 25 úderů za sekundu! Většinu času, kdy je bdělá, věnuje hledání a lovu kořisti. V našem chovu jsou jí většinou cvrčci, kterých denně spotřebuje 10 až 15.

 

#6 Veterinární konference

Za významné organizační spoluúčasti pražské zoo proběhla ve dnech 4. až 12. října v Praze konference evropských a amerických veterinářů, kteří se zabývají péčí o zdraví zvířat žijících v zoologických zahradách a ve volné přírodě – 2018 Joint EAZWV/AAZV/Leibniz-IZW Zoo and Wildlife Health Conference. Této události se zúčastnilo 610 specialistů z 52 zemí a přednáškové bloky obsáhly široké spektrum témat jako např. nové poznatky v medikaci, klinické případy u různých skupin a druhů zvířat nebo etické aspekty péče o zvířata a jejich welfare. Proběhlo rovněž několik workshopů, z nichž dva – základy manipulace s exotickými ptáky a pokročilá anesteziologie – se uskutečnily přímo v Zoo Praha.

 

#7 Mládě pandy červené a další výjimečné přírůstky

Také rok 2018 přinesl veřejností obdivovaná mláďata. Šlo zejména o další mládě hrabáče kapského, čtyřčata geparda, mládě gibona stříbrného – a v neposlední řadě o historicky druhé mládě pandy červené odchované v Zoo Praha. Toto mládě se narodilo 2. července rodičům Wilmě a Patovi, ale dlouho zůstávalo v péči matky, ukryté v porodních boudách. Návštěvníci jej mohli pravidelně vídat až od přelomu září a října. Ve věku čtyř měsíců se podařilo určit, že jde o samečka, a na počátku prosince jej jeho kmotr Miroslav Donutil pokřtil jménem Flin.

 

#8 Úhyn hrocha Slávka

V sobotu 6. října uhynul v necelých 34 letech samec hrocha obojživelného Slávek. Bez nadsázky šlo o jedno z ikonických zvířat Zoo Praha. Do historie vstoupil Slávek především jako jeden ze symbolů katastrofální povodně roku 2002. Když tehdy voda zaplavila pavilon tlustokožců, asi nikdo nepředpokládal, že by v přízemí uvězněný hroch Slávek mohl přežít. Posléze ho však k všeobecnému překvapení objevili dobrovolníci živého a zdravého v prvním patře. Nato vznikl i snímek, na kterém má Slávek svou širokou hlavu vystrčenou z okna pavilonu. Tato fotografie přinesla naději, že podobně jako tisíciletou vodu přežil Slávek, vzpamatuje se z ní i celá pražská zoo.

 

#9 Přechod na kompostovatelné jednorázové nádobí a spuštění kompostovací linky

Během roku 2018 Zoo Praha nahradila veškeré jednorázové plastové nádobí používané v areálu nádobím kompostovatelným, spustila osvětovou kampaň mezi návštěvníky a jako první z českých zoologických zahrad zavedla ve spolupráci se společností IPODEC – ČISTÉ MĚSTO ve zkušebním provozu linku na zpracování kompostovatelného odpadu. V praxi to znamená, že se např. místo 800 000 plastových kelímků budou napříště používat kelímky vyrobené ze škrobu a ty se spolu s dalším jednorázovým nádobím a zbytky jídla z restaurací zkompostují přímo v areálu zoologické zahrady.   

 

#10 Tři koruny ze vstupu na ochranu ohrožených druhů

Rada hlavního města Prahy 20. listopadu schválila, že na in situ projekty Zoo Praha půjdou napříště tři koruny z každého vstupu namísto dosavadních dvou. Vedle toho jsou projekty, kterými Zoo Praha pomáhá chránit ohrožené druhy v oblastech jejich přirozeného výskytu, financovány také prostřednictvím sbírky „Pomáháme jim přežít“ (číslo účtu 43-680 466 0247/0100) a z příspěvků partnerských organizací, např. Komerční banky nebo společnosti Alimpex Food. Druhá z uvedených společností dala v roce 2018 do prodeje tvarohovo-smetanové krémy řady Krajanka ZOO a z každého kelímku odvádí pražské zoo deset haléřů na ochranu goril nížinných, koní Převalského a gaviálů indických.

 

Děkujeme všem, kdo k úspěchu Zoo Praha jakkoli přispěli, i těm, kdo ji prostě mají rádi!

Miroslav Bobek
ředitel Zoo Praha

Úspěšný rok Zoo Praha