Darwinův kráter

O Austrálii a Tasmánii


Kruhový tvar výběhů v expozici ďáblů medvědovitých není náhodný – jedná se totiž o kráter! Vytvořen byl uměle, ale má reálnou předlohu. Je jí Darwinův kráter na Tasmánii, jedno z míst, kde v přírodě žijí ďáblové medvědovití.

Darwinův kráter, Tasmánie Darwinův kráter, Tasmánie

Darwinův kráter je více než kilometr široká a dvě stě metrů hluboká „jáma“ v zemi, která pravděpodobně vznikla po dopadu meteoritu zhruba před 700–800 tisíci lety. Najdeme ho na západě Tasmánie, objeven byl až v roce 1972 a je velmi těžko přístupný – oblast je totiž dodnes téměř nedotčeným koutem divočiny a jako taková je součástí světového dědictví UNESCO.

  

Soudí se, že obrovský žár, který náraz meteoritu způsobil, roztavil horniny v místě dopadu a odmrštil je do širokého okolí. Jejich opětovným ztuhnutím vzniklo přírodní sklo, známé jako Darwinovo sklo. Příbuzné je českým vltavínům; i ony vznikly po dopadu meteoritu. V jejich případě se ovšem náraz odehrál před zhruba 14,5 miliony let v oblasti dnešního Bavorska a exploze, která je stvořila, je z Bavorska odmrštila až do jižních Čech a na jižní Moravu.