Zvěřinec v obchoďáku

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  02. 02. 2015


Podobných obchodních domů jsou v Bangkoku jistě desítky. Zvenku poněkud omšelý, ale uvnitř nablýskaný a plný zboží; prvních několik pater evokuje pražskou Kotvu v jejích lepších letech. V pátém patře však začíná něco, čím se Pata department store od všech ostatních obchodních domů liší. Nachází se tam pokladna do „zoo“, která je umístěna v šestém a sedmém patře, resp. na střeše.

Zvěřinec v obchoďáku Zvěřinec v obchoďáku

Dlouhé řady terárií umístěné podél oken šestého patra, expozice s hady a želvami či relativně rozlehlé nokturno připomínají do olbřímích rozměrů zvětšený zvěřinec, jaký bylo před čtyřiceti lety možné vidět na českých poutích. Vitríny se želvími krunýři a vystavené inkubátory, jež snad mají dokumentovat starostlivost o zdejší chovance, dávají této „zoo“ ještě bizarnější přídech a prostor pro představení se zvířaty, kde – mimo jiné – jezdil nebo snad stále ještě jezdí orangutan na tříkolce, ji přibližují k tomu nejpokleslejšímu cirkusu. Šesté patro Pata department store je zkrátka zhmotněním děsivého snu každého chovatele a milovníka zvířat. Pořád to ale ještě není vůbec nic oproti následujícímu, střešnímu, podlaží.

Když vystoupíte do sedmého patra a projdete dveřmi, po pár krocích stanete tváří v tvář orangutanovi, který sedí na lavičce. Jeho úkolem je nechat se fotografovat s návštěvníky. Další orangutani se nacházejí v klecích a nepočetní návštěvníci je krmí pečivem. Orangutaní mládě, na první pohled postižené, se děsivým pavoučím pohybem posunuje po zemi a až na železných mřížích získává trochu jistoty. V prosklené expozici postává poslední tučňák z kdysi početného hejna. V malinké ohrádce se tísní ovce a za nimi je několik plameňáků, kteří se z jim vymezeného prostoru už ani nepokoušejí odejít. Zubožení medvědi žebrají o housky. A podobně by bylo možné ještě dlouho, předlouho pokračovat. Snad nejsmutnější je však pohled na gorilu, která rezignovaně leží na betonové podlaze. Jmenuje se Bua Noi a v Pata department store žije již od roku 1987.

To všechno nelze okomentovat jinými, než v tisku zcela nepublikovatelnými slovy. Navzdory svému názvu nemá „Pata Zoo“ se zoologickou zahradou nic společného. Je to příšerný zvěřinec, který snad konečně zbankrotuje. Bohužel, dva jiné, velmi podobné zvěřince vznikly v obchodních domech v Rusku - jeden v Moskvě a druhý v Petrohradu.

A pokud se teď chystáte mávnout rukou a říci, že co je možné v Thajsku nebo v Rusku se nemůže stát u nás, chci vás ubezpečit, že velmi špatná zařízení najdete i v České republice – byť nejsou tak velká a nenacházejí se zrovna v obchodním domě.

Zvěřinec v obchoďáku


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru