Lvi na státní úrovni

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  19. 01. 2015


Ředitel dr. Rana se vtlačil za volant svého džípu a přejeli jsme na druhý konec jeho zoologické zahrady. A tam byli, všichni tři v jednom výběhu. Jamvan, Jennifer a Gini. Tři mladí lvi indičtí, kteří by se v létě měli přestěhovat z Gudžarátu k nám do Prahy.

Jamvan. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Jamvan. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Na tělo fotoaparátu jsem nasadil teleobjektiv, ale to už si mne majestátní Jamvan přišel pěkně zblízka prohlédnout. Vzápětí plavně přikráčela i Jennifer a nakonec podlehla zvědavosti také Gini. Obdivoval jsem je z nejmenší možné blízkosti a na tvářích cítil jejich dech. I když ještě nejsme u cíle, přiblížili jsme se mu po více než dvou letech natolik, že jsem si ty okamžiky zplna vychutnával.

Víc než dvacet let se z Gudžarátu nepodařilo získat lvy indické do Evropy. Je malý zázrak a velká zásluha našeho velvyslance v Indii ing. Staška, že Jamvan, Jennifer a Gini dnes čekají už jenom na vyřízení formalit a hlavně na roční období příhodné pro transport do Prahy.

V přírodě žijí lvi indičtí pouze v Gudžarátu, v národním parku Gir a v jeho okolí. Gudžarátci jsou na ně nesmírně pyšní, lvi jsou symbolem jejich země. Roky se soudí s federální vládou, která chce část lvů přemístit do rezervace zřízené v Mádhjapradéši, a velice, převelice váhají také s jejich poskytováním do ciziny.

Uvažovat o získání lvů do naší zoo by nebylo myslitelné bez souhlasu tehdejšího premiéra Gudžarátu Nárendra Módího, dnes ministerského předsedy Indické republiky. Po něm následoval nespočet jednání na místní i federální úrovni a posléze formulace příslušných dohod. Jednu z nich si naši indičtí partneři přáli podepsat během summitu Vibrant Gujarat v Gándhínagaru. To signalizovalo, že jí přikládají značný význam. Nečekal jsem ale, že se podpis uskuteční na akci, kam s malým zpožděním dorazí i povědomý vysoký muž s typickým účesem. John Kerry.

Ano, lvi jsou bohatstvím Gudžarátu i celé Indie, a že nám byli přislíbeni, je ohromnou poctou Zoologické zahradě hl. m. Prahy a celé České republice. Nemluvě o tom, že Jamvan, Jennifer a Gini jsou skutečně úchvatní.

Fascinovaně jsem je v Zoo Sakkarbaug sledoval, v ruce fotoaparát s teleobjektivem. Jamvan najednou vyplázl jazyk a skrze hrazení se mi pokusil olíznout čočku objektivu. Dr. Rana se hlasitě zasmál. Dobře je pro nás vybral!

Lvi na státní úrovni


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru