Přísně tajné

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  27. 10. 2014


Je to věda a ne že ne. Vyrobit kvalitní papír ze sloního trusu vyžaduje dodržet náročný technologický proces. V takové Zoo Curych nechali u svého miliardového slonince postavit rovnou manufakturu na výrobu tohoto papíru, ale prozatím nebyli schopni ji zprovoznit.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

My jsme mnohem, mnohem dál. Nejenom, že disponujeme znalostí technologie (ta je výsledkem průmyslové špionáže na Srí Lance), ale dokonce se nám už před časem podařilo vyrobit první vzorky. Příprava suroviny tehdy proběhla v laboratořích České zemědělské univerzity a konečné zpracování v Ruční papírně ve Velkých Losinách, jejíž tradice sahá až do 16. století.

Nyní jsme přistoupili k poloprovozní fázi. Trus do míchačky osobně vhazuje šéf našeho marketingu ing. Kahle a vodou ho zalévá dr. Vacek z ČZU. Ing. Kahle rovněž topí pod kotlem a dr. Vacek poloprovozní výrobu pečlivě dokumentuje. Vše samozřejmě probíhá v prostorách, které chrání bezpečnostní agentura.

Základní hmota pro výrobu papíru bude posléze ve speciálních barelech dopravena kurýrem do Velkých Losin, kde vyrobí další šarži sloního papíru made in Czech Republic.

Výhledově ovšem počítáme s tím, že by celý výrobní řetězec fungoval v zoo. Dokonce předpokládáme, že po splnění přísných bezpečnostních podmínek by se výroby papíru ze sloního trusu mohli účastnit i vybraní návštěvníci.

Je ovšem nutné vyřešit financování celého projektu a zajistit příslušné vybavení. Nyní například sháníme vyřazenou bubnovou leštičku na fotografie. Nemáte ji někdo na půdě?


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru