Pěticípé hvězdy na pozadí

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  08. 09. 2014


Sloní býk Ankhor zvolna vkráčel do své nové stáje v Údolí slonů a když ji pomalu obcházel, uviděl jsem značky vypálené do jeho kůže. Nejprve jednu a pak i druhou. Už jsem o nich slyšel, a jak by také ne: jsou to dvě pěticípé hvězdy.

Ankhor, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Ankhor, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Okamžitě se mi vybavila doba, kdy pěticípé rudé hvězdy bývaly na nástěnkách, ve výlohách, na sloupech pouličního osvětlení, na věžích i na komínech. A zjevně jsem nebyl sám. Jeden z kolegů poznamenal, že Barmánci experimentující před třiceti lety nakrátko se socialismem se nejspíš i tímto způsobem – hvězdami na sloním zadku – přihlásili ke komunistické ideologii.

Svým dětem to nevysvětlím, ale pamětníkům musí podobná úvaha připadat celkem logická. Ankhor se roku 1983 narodil v Socialistické republice Barmský svaz, a jestliže hvězdy byly skoro na všem i u nás, tak co by je daleko důslednější Asiaté nevypálili také na zadek exportního slona?

Teď je však Ankhor v naší zoo a rád bych věděl, na čem jsme. Třeba bude všechno jinak.

Jenže zjišťujte, proč někdo před víc než čtvrtstoletím vypálil ve sloním pracovním táboře kdesi v Barmě na zadek slůněte dvě hvězdy! Napadl mě jediný člověk, který by mi mohl spatra odpovědět. Dan Koehl, největší expert na asijské slony, který nám radil už při výběru Tamary a Janity na Srí Lance. Jenže jak se ukázalo, Dan při své cestě po Kambodži onemocněl a zrovna leží v nemocnici v Phnompenhu. I kdyby byl na příjmu, otravovat ho s hvězdami na sloním zadku by nebyl dobrý nápad.

A tak jsem sedl a hledal. Barmští – či podle nynější terminologie myanmarští – pracovní sloni, to by bylo téma na knihu. A celá kapitola by v ní mohla být o jejich označování. V materiálech Organizace pro výživu a zemědělství a posléze i v dalších dokumentech jsem se dozvěděl následující:

Roku 1952 byla založena státní dřevařská firma Myanma Timber Enterprise (MTE), která zajišťovala podstatnou část devizových příjmů Barmy a kromě desetitisíců lidí zaměstnávala (a přes nynější útlum těžby stále zaměstnává) i tisíce slonů. V době, kdy Ankhor odcházel v roce 1989 z pracovního tábora MTE do Tierparku Berlin, jich bylo téměř tři tisíce. Sloni ve vlastnictví MTE, tudíž státu, ovšem musejí být označeni. Nejprve jsou jim vypáleny dvě hvězdy a po skončení pracovního výcviku také evidenční číslo. (Píšu „vypáleny“, nikoli však žhavým železem, ale pastou obsahující kaolin, bentonit a hydroxid sodný ve směsi s glycerínem a metylalkoholem.)

Nabízí se, že státní MTE převzala začátkem 50. let pěticípou hvězdu z barmské vlajky, na níž od získání nezávislosti bylo celkem šest bílých hvězd. Jedna velká symbolizující Barmský svaz a pět menších, které představovaly hlavní národnostní skupiny v zemi. Bílá pěticípá hvězda je ostatně i na současné myanmarské vlajce.

Takže až uvidíte dvě hvězdy, jimiž je na zadku označen Ankhor, nezapomeňte, že být barevné, byly by vyvedeny nikoliv v rudé, nýbrž v bílé barvě.

Psáno pro Deníky VLP


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru