Literatura

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  02. 02. 2012


Myslím, že by jim měli věnovat pozornost literární vědci a konečně pro ně zjednat uznání. Vždyť je čte téměř každý a přinášejí očekávání, radost, překvapivá vyústění i hluboká zklamání.

Mám na mysli jídelní lístky.

Na psacím stroji naťukaný strohý seznam jídel je desítky let vzdálenou minulostí. Dnešní jídelní lístky překypují rozsahem a kreativitou; k těm nejobšírnějším by jeden potřeboval fulltextový vyhledávač.

Jako u lecčeho jiného, i tady jsou pro mne krom vlastního úsudku měřítkem naše děti. S výjimkou prázdnin v anglickém Yorkshiru, kde bylo ve všech jídelních lístcích totéž – na začátku mastné fish and chips a na konci děsivý yorkshirský pudink -, věnovaly jejich četbě vždycky velkou pozornost. Nebránil jsem jim v tom. Vždyť co víc podpoří rozvoj fantazie než kupříkladu tyto řádky:

Klobása dle turnovského hvězdáře doplněná hořčicovým a křenovým dipem podávaná na lůžku z pšeničného chleba s roztouženou kůrkou.

Pravda, roztoužená kůrka by asi měla být přístupná až od patnácti let, ale jinak jsou v jídelních lístcích skryty celé příběhy a dokonce i dějiny příslušných regionů. Jistý podnik v Nové Pace nám ve svém jídelním lístku poskytl víc informací o historii města než turistický průvodce.

Jídelní lístek v restauraci poblíž našeho domu zase obsahuje verše. Ty jsem však nestačil blíž prozkoumat - a raději to přenechám právě literárním vědcům. S tímhle jídelním lístkem už nechci nic mít! Syn si všiml, že zahrnuje položku, která nás děsí. Představte si, tahle pražská restaurace nabízí yorkshirský pudink!

 

Psáno pro pražskou mutaci týdeníku Sedmička     


Zeta II oddělená do malé ohrady na snímku z konce května. Foto: Kristýna Čechlovská, Zoo Praha

Prvním koněm Převalského, který se po stovkách let dotknul Zlaté stepi ve středním Kazachstánu, se loni v červnu stala klisna Zeta II. Narodila na jaře 2021 v Dolním Dobřejově a jméno dostala po slavné klisně narozené tamtéž v...

Palmový salon na dobové pohlednici z italského hotelu Florence. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Ta stará pohlednice mi evokuje dobu sklonku 19. a počátku 20. století, kdy pro společenskou smetánku vznikaly na obou stranách Atlantiku přepychové hotely a kdy ho brázdily stále větší parníky. Nejlepšími příklady mohou být...




Přihlášení k newsletteru