Hon na lišku s Čingischánem

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  04. 11. 2010


Mongolský vojevůdce Čingischán v podání Omara Sharifa se na anglickém plnokrevníkovi prohání po vápencových skalách Balkánu – asi tak bych shrnul své první dojmy z klasického amerického velkofilmu, který byl natočen roku 1965 a který minulý týden uvedla ČT2.

Omar Sharif mongolského válečníka vůbec nepřipomínal, obydlí, v němž se odehrálo několik klíčových scén, rozhodně nebyla jurta a hory na chorvatském pobřeží si nemohly činit sebemenší nárok na podobnost s krajinou Centrální Asie. Budiž, to všechno by se dalo pominout. Ale ti koně, ti ne!

Mongol stojící ve třmenech a jeho podsaditý kůň, podobný divokému koni Převalského, tvoří jediný svébytný a naprosto charakteristický celek. Když se stanete svědky jejich divoké jízdy, přiblížíte se Čingischánovi a jeho době.

A najednou je tu Čingischán na vyšlechtěném plnokrevníkovi? Čingischán, který vypadá jako anglický lord při honu na lišku?! Žasnul jsem, ale díval jsem se dál.

K vlastnímu překvapení jsem vydržel až do konce.

Velkofilm s Omarem Sharifem si mě postupně získal a paradoxně na mne zapůsobil mnohem uvěřitelněji, než většina jiných filmů – včetně těch nejnovějších a nejnákladnějších -, které jsem viděl v poslední době. Navzdory rysům hlavního představitele, navzdory krajině, dokonce i navzdory vyšlechtěným koním...

Dobrý film. Jenom zkrátka nebyl o Čingischánovi a o Mongolsku.

 

Psáno pro pražskou mutaci týdeníku Sedmička


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru