V zajetí vášně

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  05. 08. 2010


První víkend od začátku roku, který jsem strávil na chatě - a hned se děly důležité věci. V sobotu večer se narodilo první letošní mládě žirafy Rotschildovy a vzápětí vypukly vášně u varanů komodských. Něco neuvěřitelného! I poučného, řekl bych...

Naše varaní samice Aranka přišla neočekávaně do říje. V noci ze soboty na neděli přešplhala přepážku nad vodou a skočila k samci Leonardovi, kterého začala provokovat k páření.

Je nutné předeslat, že Leonardo má nejlepší léta za sebou. Přišel k nám letos zjara, už téměř slepý a nemohoucí na zadní nohy. Jednou vylezl na skalku – a chovatelé ho odtamtud museli snášet. Podruhé spadl do vody – a div, že se neutopil. Ke všemu měl příšernou pověst, která vyvolávala obavy, zda Aranka jeho případný sexuální zájem vůbec přežije.
Aranka s ním však udělala divy. Jak nám v pondělí popisoval kurátor chovu plazů Petr Velenský, odepisovaný Leonardo začal aktivně propátrávat výběhy, vylezl na skalku (a bez problémů z ní zas slezl) a dokonce dvakrát skočil do vody, z níž se pak zpět na souš dostával za pomoci zadních nohou. Dokonce se vzchopil natolik, že si vyhrabal spací noru. Ale hlavně: na Aranku reagoval přiměřeně situaci, bez jakékoli agrese.
Panečku, co s ním ta Aranka provedla!

Jak konstatoval Petr Velenský, taková aktivizace může Leonardovi prodloužit život o řadu let – pokud ho ovšem ta hormonální bouře a námaha rovnou nezabije.

Psáno pro Sedmičku

Samice ďábla medvědovitého Aniseed. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Před více než čtyřmi lety jsme z Tasmánie dostali expoziční skupinu ďáblů medvědovitých. Jejich chov jsme zvládli a v dohledné době by mělo dojít na to, že z Tasmánie obdržíme chovnou skupinu s povolením k rozmnožování...

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Minulý pátek jsem v novinách zveřejnil fotku gorilí samičky Mobi, jak „vyhlíží“ sourozence. Mínil jsem tím mládě, které měla Kijivu porodit každým dnem, ne-li okamžikem.




Přihlášení k newsletteru