Spolehlivá předpověď

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  18. 03. 2010


Nejslavnější rosnička na světě je překvapivě svišť.

Jmenuje se Phil a žije Punxsutawney v západní Pensylvánii. Na každé Hromnice čekají u jeho nory hordy novinářů a televizní štáby. Když Phil vyleze a neuvidí svůj stín, prý to znamená, že je zima u konce. V opačném případě potrvá do poloviny dubna. Co myslíte, jak to bylo letos?

Tentokrát Philova „předpověď“ sice vyšla, ale jistěže je to jenom pověra. Nedalo se jí věřit ani na sklonku 19. století, kdy němečtí osadníci k Philově noře teprve začínali docházet, natožpak dnes!

Dnes přece víme, že předpovídání počasí je složitá věda, nemyslitelná bez mezinárodně koordinovaných vědeckých týmů, nespočtu měřicích stanic, mračen satelitů a ohromujících superpočítačů!

Jenže bohužel, i moderní meteorologie bývá s přesností předpovědí na štíru... Ale jestli si teď říkáte, že nejde předpovědět, kdy přijde jaro, pak se velice mýlíte. Jde to!

Jakmile krkavci u nás v pražské zoo snesou vejce, všichni víme, že mláďata se vylíhnou do přívětivého jarního počasí. Je to neselhávající předpověď, prověřená generacemi!

A kdyže přijde jaro letos?

Krkavci se vylíhnou už příští týden!

 

Psáno pro pražskou mutaci týdeníku Sedmička


Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Minulý pátek jsem v novinách zveřejnil fotku gorilí samičky Mobi, jak „vyhlíží“ sourozence. Mínil jsem tím mládě, které měla Kijivu porodit každým dnem, ne-li okamžikem.

Max s Rudim, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Nastal čas. Sloni indičtí Max a Rudi už nejsou malá slůňata. Dnes se s nimi budeme v Zoo Praha loučit. Přiblížili se dospělosti a během jara se vydají do svých nových domovů, nejprve Rudi do Itálie a poté Max do Belgie.




Přihlášení k newsletteru