Made in Troja

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  10. 01. 2011


V tropickém pavilonu curyšské zoo začali pěstovat kakaovník. Z kakaových bobů, které se jim urodily, vyrobili nevelké množství čokolády a jako exkluzivní pochoutku ji velmi draho prodali. To je panečku nápad – švýcarská čokoláda z kakaových bobů vypěstovaných v Curychu!

Ovíječ skvrnitý, foto (c) Miroslav Bobek

Ovšem nejenom Švýcaři mají výnosné nápady. Troufám si tvrdit, že bychom jim mohli směle konkurovat.

Nejlepší a nejdražší káva na světě se jmenuje Kopi Luwak. Kilogram se prodává zhruba za tisíc dolarů. „Vyrábí“ se tak, že se kávovými bobulemi krmí cibetkovité šelmy ovíječi skvrnití. V jejich trávicím traktu projdou kávová zrna fermentací, která podmiňuje jedinečnou chuť kávy Kopi Luwak. Jeden ovíječ jí údajně vyprodukuje až 50 kg za rok.

Nu, a ovíječe skvrnité chováme v Indonéské džungli; dokonce nedávno povili mláďata.

Takže už zbývá jen sehnat dostatečné množství kávových bobulí. Ale to by snad nemusel být problém. Hned v sousedství máme přece Botanickou zahradu a tam se nějaká ta kávová plantážička určitě vejde.

V sobotu na Květinovém plese musím panu řediteli Vackovi říct, ať s námi jde do holportu. A doufám, že mi vyhoví. Vždyť to byl on, kdo mi dal ochutnat fíky dozrálé pod širým nebem v pražské Troji – tak co by nenapěstoval nějaké ty kávové bobule!

Psáno pro pražskou mutaci týdeníku Sedmička 

Na izolaci a charakterizaci pederinu prý bylo v 80. letech minulého století třeba nasbírat 25 milionů drabčíků Paederus fuscipes. Dnes je již možné tento jed syntetizovat v laboratoři. Foto Dragiša Savić

Letošní Návrat divokých koní jako by pronásledovalo deset ran egyptských. Jedna z nich postihla v kazašské stepi tři mé kolegy.

Foto: Ami Vitale

Tři snímky zachycují tři klíčové události letošního Návratu divokých koní. Pořídili je americká fotografka Ami Vitale, můj kolega ze zoo Oliver Le Que a já.




Přihlášení k newsletteru