Umělkyně

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  11. 06. 2012


Naše indická slonice Shanti se před pětatřiceti lety proslavila rolí slůněte Bimba, které ve filmu „Poplach v oblacích“ sebere panu Tau jeho kouzelnou buřinku. Duše umělkyně v ní však nevyhasla, a tak nás napadlo dát ji možnost projevit se i v jiné tvůrčí oblasti. Před necelými dvěma lety s ní chovatelka Veronika Štruplová zkusila poprvé malovat – a výsledek předčil naše očekávání.

Slonice Shanti malířkou, (c) Zoo Praha

Shanti není první herečkou, která se dala na malování, a není ani prvním slonem, jenž svým chobotem uchopil malířský štětec a začal jím dělat barevné tahy na plátně. Malující herečky, herce či zpěváky jistě není třeba blíže představovat. Pokud jde o malující slony, velkou proslulost si vydobyla například Ruby ze zoo ve Phoenixu (roční příjem z umělecké činnosti 100 000 dolarů; jedna malba prodána i za 25 000 dolarů) či sloni v jihovýchodní Asii vedení rusko-americkými konceptuálními umělci Vitalijem Komarem a Alexandrem Melamidem (malby těchto slonů se v aukční síni Christie´s v New Yorku dražily za stovky až tisíce dolarů). Přesto je Shanti výjimečná, a to nejen prvenstvím ve střední Evropě, ale především svým příběhem a nečekanou působivostí maleb, které za pomoci své chovatelky dokázala vytvořit.

Od okamžiku, kdy jsem uviděl první Shantinu malbu, jsem věděl, že jednoho dne jí uspořádáme samostatnou výstavu. Přesto mě však překvapilo, že když jsem fotografii jednoho jejího obrazu zveřejnil na Facebooku, během půl hodiny se mi ozval sběratel, který neváhal vyplatit za něj pětimístnou sumu (v korunách).

Jsem zkrátka přesvědčen, že výstava naší Shanti nazvaná „Tvůrčí retrospektiva“ vzbudí pozornost, mnohé potěší a v neposlední řadě že prostřednictvím sbírkového konta „Pomáháme jim přežít“ přinese prostředky na veterinární vybavení pro sloní zoo v Pinnawale na Srí Lance.

Prodejní výstavu Shantiných maleb, kterou doplňují fotografie z natáčení filmu „Poplach v oblacích“ a záběry z Pinnawala Elephant Orphanage, můžete od této středy až do konce prázdnin navštívit v Marthi Gallery na pražském Smíchově.


Paještěrka Převalského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

V nové expozici Gobi v Zoo Praha máme hned tři „převaláky“ – tři druhy živočichů, které dostaly jméno po ruském geografovi Nikolaji Michajloviči Prževalském (1839–1888). Vedle koně Převalského jsou to paještěrka...

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

V neděli jsem hned na osmou přijel do Rezervace Dja. Když se zvedla opona zakrývající hlavní expozici goril, panovala uvnitř lenošivá nálada. Zalitoval jsem, že jsem nezůstal doma. Také jsem se mohl ještě povalovat; nemluvě o tom,...




Přihlášení k newsletteru