Nedělní ráno s gorilami

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  20. 04. 2024


V neděli jsem hned na osmou přijel do Rezervace Dja. Když se zvedla opona zakrývající hlavní expozici goril, panovala uvnitř lenošivá nálada. Zalitoval jsem, že jsem nezůstal doma. Také jsem se mohl ještě povalovat; nemluvě o tom, že šance na nějakou slušnou fotku se zdála být nulová. Ani v pátek narozené Kijivino mládě ani malou Mobi nebylo pořádně vidět. Obě gorilky spaly v náručích svých matek. Jen vůdce tlupy Kisumu se zvedl, aby obhlédl situaci, ale myslím, že mě poznal, protože se stáhl do zadní části expozice a dál mi nevěnoval valnou pozornost.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Po chvíli však gorily přece jen trochu ožily. Důležité je přitom slovo „trochu“. Nicméně přece jen jsem měl příležitost udělat pár snímků Kijivina spícího novorozeněte. Ne že by byly použitelné… Udělal jsem je vlastně jen proto, abych neodešel úplně s prázdnou.

Po nějaké době se konečně zvedla Duni. K mému překvapení však začala i s Mobi šplhat po lanoví do výšky. Byla jako provazochodec – ovšem provazochodec na prověšeném laně – a podél zdi postupně vystoupala až na úroveň ochozu, tedy do výšky nějakých čtyř, pěti metrů. Tak akční jsem to zas nechtěl! Trnul jsem strachy o mládě, které si jen přidržovala jednou rukou. Naštěstí byly moje obavy zbytečné.

Duni se chvíli schovávala za betonovým kmenem u ochozu a poté pojala záměr sestoupit. Zdálo se mi, že si není úplně jistá jak na to. Znovu mi zatrnulo. Nakonec si přitáhla lano, malou Mobi si šoupla na nohu a přeručkovala dolů. Těsně nad zemí si pak Mobi přehodila zpátky na ruku.

Po této eskapádě se obě matky – Duni i Kijivu – usadily blízko sebe (a současně v nejvzdálenějším místě ode mne, samozřejmě). Kijivino mládě spalo, ale Mobi s hrála s proutky. Působila na mě jak lidské dítě.

A pak jsem se dočkal. Obě mláďata se ocitla blízko sebe. Vzápětí se Kijivino novorozeně probudilo a otevřelo oči. Rychle jsem udělal pár záběrů. Paráda! Technicky sice na hraně, možná i za ní, ale získal jsem první snímky, na nichž jsou obě gorilky společně. Jednu z fotografií zde připojuji.

Už se nemůžu dočkat, až si spolu obě mláďata začnou hrát!

 

 


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru