Máslový popcorn značky Binturong

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  31. 12. 2022


Na sociální sítě jsem dal nedávno snímek binturonga. Pokud nevíte, co to je a kde se vzal, nejste sami. „Dcera o něm asi ve 4. třídě psala sloh a paní učitelka jí vyčinila, že si to zvíře vymyslela,“ okomentovala fotografii paní H. K. Přitom binturongy máme i v Zoo Praha, konkrétně v Indonéské džungli, byť přiznávám, že tam bývají vysoko ve větvích a nemusí být úplně snadno k nalezení. Ostatně i moje fotka vznikla v indonéském Taman Safari.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Portrét binturonga jsem dal na sociální sítě proto, aby se veřejně potvrdila moje teze, že každé zvíře je hodné pozornosti a vyzval jsem uživatele, aby o binturongovi napsali zajímavosti, které si vyhledají na internetu. Postupně se jich pod fotografií skutečně shromáždilo značné množství. Včetně informace, že tato cibetkovitá šelma z jihovýchodní Asie je cítit po – máslovém popcornu!

Opravdu je tomu tak a tato skutečnost se před několika lety stala i předmětem seriózního vědeckého zájmu. Americký tým vedený prof. Christine M. Dreovou analyzoval plynovou chromatografií s hmotnostní spektrometrií vzorky moči třiatřiceti binturongů. Ve všech vzorcích zjistil 2-acetyl-1-pyrrolin, zkráceně 2-AP, což je látka, kterou ve vysokoškolských skriptech najdete v kapitole Heterocyklické sloučeniny vonné. Není tam ovšem uváděna kvůli binturongům, nýbrž proto, že odpovídá za vůni chleba, rýže basmati či již zmíněného máslového popcornu. Vzniká Maillardovou reakcí při pečení chleba, vaření rýže či pražení popcornu, kdy vlivem vysoké teploty dochází k reakci mezi cukry a aminokyselinami.

Není zatím jasné, jak 2-AP syntetizuje nebo jak k němu přichází binturong. Snad by mohl vznikat, když moč binturonga přijde do kontaktu s bakteriemi a jinými mikroorganismy, které mu žijí na kůži, srsti či ve střevech. Zato je alespoň rámcově jasné, k čemu slouží. Binturong si při čůrání zmáčí nohy i huňatý ocas a při pohybu ve větvích pak za sebou zanechává pachovou stopu, která slouží k čichové komunikaci mezi jinak víceméně soliterně žijícími zvířaty (tento způsob sdílení informací je ostatně zásadní pro všechny šelmy, což zná každý, kdo chodí na procházku se psem: ten také musí na nárožích vyčenichat, co je nového). 2-AP je pro podobné účely asi vhodný i proto, že je dosti stabilní, což se potvrdilo i týmu profesorky Dreové poté, co jeden ze zmrazených vzorků moči uvázl během přepravy do laboratoře na rozpálené letištní ploše.

Výše uvedený výsledek pátrání po zajímavostech spojených s binturongem mě přivedl k nápadu, že bychom v zoo mohli nabízet máslový popcorn značky Binturong. Pěkně i s obrázkem našich binturongů palawanských na pytlíku nebo kyblíku. Jsem zvědav, co mi na něj řeknou kolegové…

 

 


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru