První mládě ježury australské v Praze!

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  26. 06. 2021


Pro ježuru australskou se ve vědecké terminologii užívalo rodové jméno Echidna podle napůl ženy a napůl hada z řecké mytologie. Byla to výborná volba. Starobylé ježury, které by laik na první pohled považoval za jakési přerostlé ježky nebo menší dikobrazy, sice patří mezi savce, ale ještě vykazují řadu plazích znaků, jako jsou například přítomnost kloaky a snášení vajec nebo nestálá tělní teplota. Pozoruhodností spojených s ježurami by šlo ovšem sepsat velmi dlouhý seznam, kde na začátku by byl uveden jejich mimořádně dlouhý jazyk a na konci dejme tomu čtyřmi žaludy zakončený penis ježuřích samců. Je to zkrátka velice podivné a současně zajímavé zvíře.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

A nyní máme v Zoo Praha první mládě ježury australské! Minulé úterý, kdy mu bylo 70 dní, ho chovatel David Vala a kurátor Pavel Brandl poprvé zvážili. Bez šesti gramů mělo čtvrt kila. Tehdy také vznikly jeho první fotografie, z nichž jedna doplňuje tuto zprávu.

Když píši fotografie, myslím snímky pořízené fotoaparátem. Už několik týdnů před jejich vznikem začal David Vala shromažďovat obrazový materiál z noční kamery umístěné v „noře“ samice a posílal nám z něj ukázky. Tedy ne, že bych na nich kdovíco viděl, připadal jsem si stejně, jako by mi lékař ukázal rentgenový snímek s jakýmisi nejasnými šmouhami. Ale 44. den poté, co samice úspěšně ukončila inkubaci svého vajíčka velikosti fazole, a mládě jí poprvé vykouklo z vaku, už to byla jiná. Na videu a screenshotech jsem něco konečně rozeznal i já. To bylo 20. května. (Den poté začalo mistrovství světa v hokeji, které David a Pavel sledovali paralelně s vývojem ježuřího mláděte a v nadšení z vítězství našeho týmu nad Švédy mu na počest našeho útočníka začali říkat Vrána.)

Naše malá ježura je opravdu úchvatná, s tím myslím při pohledu na její fotografii musí každý souhlasit. Současně si však uvědomme, že ježury australské jsme v Zoo Praha měli již v letech 1954 až 2004 a znovu je chováme od roku 2011 – a tohle je úplně první mládě! V minulém století se ježury podařilo v celé Evropě odchovat jenom jednou a v tomto století je odchovaly všeho všudy tři zoologické zahrady, mezi nimi plzeňská. Doufejme, že se k nim také připojíme.

Jak jsem zmínil, mládě jsme vážili v 70. dni jeho života. Tou dobou bylo už třetí den mimo vak samice. Dnes je v 81. dni. Za odchované ho však budeme moci považovat až v době, kdy přestane být odkázáno na mateřské mléko a přejde na pevnou potravu, což nastává přibližně ve věku devíti měsíců. A jestli dobře počítám, mělo by k tomu v našem případě dojít zhruba na Vánoce. Držte tedy palce, ať máme krásný vánoční dárek!

 

Psáno pro MF Dnes


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru