Gretin brouk a Trumpova můra

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  09. 12. 2019


Nedávno jsem zachytil zprávu, že po Gretě Thunbergové dostal druhové jméno gretae nově popsaný brouk z Keni. Žádný krasavec. Měří přibližně jeden milimetr a nemá ani oči, ani křídla. Autor pojmenování však ujišťuje, že bylo míněno jako pocta a není důvod mu nevěřit.

Gretin brouk Nelloptodes gretae. Foto Michael Darby, Entomologist’s Monthly Magazine Gretin brouk Nelloptodes gretae. Foto Michael Darby, Entomologist’s Monthly Magazine

Předtím byl zas jeden drobný australský pavouk pojmenován po Carlu Lagerfeldovi a takhle bych mohl dlouho pokračovat. Spousta nově popisovaných živočichů dostala v průběhu času vědecká jména po nejrůznějších celebritách. Tak třeba po Micku Jaggerovi byli nazváni trilobit, fosilní mořský plž a vymřelý kopytník příbuzný hrochům. Po Madonně zase nesmírně odolná želvuška, která přežije i ponoření do kapalného hélia.

I když ani jaggerovské fosílie, ani Madonina nesmrtelná potvora zrovna jako výraz úcty nepůsobí, není třeba pochybovat o tom, že autoři jejich jmen to ve své době rovněž mysleli naprosto upřímně. Jen výjimečně je pojmenování po nějaké osobnosti projevem výsměchu, alespoň tedy prozatím, a pak je kolem toho docela humbuk. S touto motivací byl před rokem jeden nově objevený, pod zemí žijící beznohý obojživelník pojmenován po Donaldu Trumpovi. V doprovodném prohlášení se pak uvádělo, že tohoto – nutno uznat, že dosti nehezkého – obojživelníka „obzvlášť ohrožují následky změny klimatu a hrozí mu vyhynutí, což je přímý důsledek klimatické politiky jeho jmenovce“.

Podle současného amerického prezidenta byla ostatně již před dvěma lety pojmenována můra Neopalma donaldtrumpi, a to kvůli podobnosti šupin na její hlavě s Trumpovým účesem. Jaký byl podtext v tomto případě, je myslím také celkem zřejmé.

I dříve byli sice živočichové pojmenováváni po politicích – třebas Al Gore nebo Barack Obama jich pár mají –, ale přece jen se mi zdá, že tak přímočaře politika a aktivismus do zoologické nomenklatury nezasahovaly. Jsem zvědav, co nás čeká dál…

Psáno pro MF Dnes


Samice ďábla medvědovitého Aniseed. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Před více než čtyřmi lety jsme z Tasmánie dostali expoziční skupinu ďáblů medvědovitých. Jejich chov jsme zvládli a v dohledné době by mělo dojít na to, že z Tasmánie obdržíme chovnou skupinu s povolením k rozmnožování...

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Minulý pátek jsem v novinách zveřejnil fotku gorilí samičky Mobi, jak „vyhlíží“ sourozence. Mínil jsem tím mládě, které měla Kijivu porodit každým dnem, ne-li okamžikem.




Přihlášení k newsletteru