Pepíno, legenda z Chodníku slávy

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  01. 07. 2017


Snad všichni už jsou ve Varech, nebo se tam aspoň chystají, a já tam zase nebudu. Ale proč taky, když do práce chodívám po Chodníku slávy, no ne?

Chodník slávy před hlavním vchodem Zoo Praha je sice jen skromná česká napodobenina Chodníku slávy v Los Angeles, ale máme na něm také hvězdy, které ve své době zářily oslňujícím jasem a které si jejich fanoušci dodnes velmi dobře pamatují.

Otisky svých rukou na něm zanechal například Kama, bezpochyby nejslavnější orangutan u nás. Mimořádnou popularitu si získal již v raném věku, kdy ho chovatelé v dětském oblečení vozili v kočárku. Kdyby to nebylo neuctivé, označil bych ho za Shirley Temple československých zoologických zahrad.

Ovšem podobně jako na tom hollywoodském, také na našem Chodníku slávy jsou jména, která již téměř upadla v zapomnění. Vždyť kdo si dnes vzpomene na takovou Nastassju Kinski nebo hrabáčici Adélku?

Z 26 osobností, které mají svá jména a otisky na pražském Chodníku slávy, u nás dodnes žijí jenom dvě. První z nich, tučňák Karlík, mi v hejnu mezi ostatními tučňáky připomíná herce, který vždycky dostával jenom vedlejší role. Každý ho někdy viděl, určitě přinejmenším když utíkal před Vetřelcem, ale nikdo si nevybaví, jak se jmenuje, ani ho nepozná na ulici. Zato druhou z těchto osobností bych si troufnul srovnat rovnou s Clintem Eastwoodem. Podobá se mu nejen významem, ale i věkem a množstvím potomstva zplozeným s různými partnerkami. Je to leguán kubánský Pepíno. Skutečná živoucí legenda.

Pepíno k nám přišel roku 1992 a hned v následujícím roce se proslavil. Stal se otcem prvních mláďat svého druhu v Evropě. Čekaly se pak od něj další velké výkony, ale následující léta znamenala stejně hluboké zklamání jako by filmová star točila jen samé propadáky. Pepínovy partnerky rok za rokem snášely neoplozená vejce a sám Pepíno si spokojeně tloustnul. Až když se za sklem objevil další samec a Pepíno musel čelit konkurenci, nastala jeho nejplodnější léta. Dnes má 25 synů a dcer, 122 vnoučat a 15 pravnoučat.

Pokud je tu tedy někdo, kdo nepojede do Varů vyhlížet mladšího bratra Bena Afflecka, může se u nás nejprve projít po Chodníku slávy a potom v Pavilonu šelem a plazů navštívit legendárního Pepína. Je sice už na odpočinku, ale pořád v kondici.

 


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru