Babička měla pravdu, v trsech banánů mohou být pavouci

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  12. 12. 2016


Babička mi říkávala, ať dávám pozor, jestli v trsu banánů není pavouk nebo jiná nebezpečná havěť. Odehrávalo se to vždycky před Vánoci, protože jindy banány nebyly, a jako malý jsem tyhle rady bral hodně vážně, zatímco později jsem se nad nimi jen usmíval. Během adventu si však na ně tu a tam vzpomenu dodneška.

Maloočka lovecká s kokonem. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha Maloočka lovecká s kokonem. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Babičky mají vždycky pravdu, to dříve nebo později pozná každý. S banány, byť stále vzácněji, skutečně tu a tam až do obchodů nebo do domácnosti nějaký živočich přijede. Pavouk, například. A může to být i pořádně jedovatý a agresivní pavouk. Před nějakými deseti lety BBC informovala o případu jistého pana Stevense, kterého kousnul „banánový pavouk“ palovčík brazilský. Takové kousnutí mohlo skončit i smrtí, ale naštěstí se pan Stevens po týdnu zotavil. Co už BBC neuvedla, bylo, z čeho přesně se zotavoval. Jed palovčíka totiž obsahuje mimo jiné látky způsobující dlouhodobou erekci.

Případů, kdy s banány přijeli do Evropy i nebezpeční palovčíci, bychom našli víc, ale podle jednoho výzkumu jich mezi sto osmatřiceti pavouky dovezenými spolu s banány bylo jenom sedm. To možná častěji – ale samozřejmě i tak nesmírně vzácně – tímto způsobem přicestuje maloočka lovecká. Její tělo může mít průměr až dva a půl centimetru a včetně nohou dosahuje délky až deseti centimetrů. Jako všichni pavouci je také jedovatá, ale nikoli nebezpečná člověku; její kousnutí lze prý srovnat s kousnutím velkého mravence.

Před mnoha lety se jedna maloočka lovecká dostala z trsu banánů i k zaměstnanci naší zoo. Jak se ukázalo, byla to samička v očekávání, a malooček bylo brzo na rozdávání. Některé z nich kolegové vypustili v Pavilonu velkých želv. Chtěli jej osídlit tropickými pavouky, ale maloočky jim také měly pomoci hubit v něm šváby a cvrčky. Podařilo se a maloočky dobře prospívaly. To zaujalo pracovníky dalších zoologických zahrad a začali si je z Prahy odvážet do svých tropických expozic. Maloočky lovecké tak začaly žít i v zoologických zahradách v Plzni nebo ve Dvoře Králové. A když naše maloočky v roce 2002 vyhubila povodeň, měly se k nám odkud vrátit. Dnes jich u nás žijí stovky a chlubíme se, že je máme.

Docela by mě zajímalo, co by na to řekla moje babička.

Upozornění: Maloočku loveckou si můžete adoptovat. Nebo její adoptivní rodičovství někomu darovat, třeba k Vánocům. Více informací na www.zoopraha.cz/adopce.

Psáno pro víkendové vydání MF Dnes.


Samice ďábla medvědovitého Aniseed. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Před více než čtyřmi lety jsme z Tasmánie dostali expoziční skupinu ďáblů medvědovitých. Jejich chov jsme zvládli a v dohledné době by mělo dojít na to, že z Tasmánie obdržíme chovnou skupinu s povolením k rozmnožování...

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Minulý pátek jsem v novinách zveřejnil fotku gorilí samičky Mobi, jak „vyhlíží“ sourozence. Mínil jsem tím mládě, které měla Kijivu porodit každým dnem, ne-li okamžikem.




Přihlášení k newsletteru