Nejcennější zvíře v zoo aneb Na hraně existence

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  28. 11. 2016


Je jenom jedna těžší otázka, než které ze zvířat v zoo mám nejraději. Ta úplně nejtěžší zní: Které z vašich zvířat je nejcennější?

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Cenovky, jaké bývají u křečků ve zverimexu, k našim zvířatům nemáme. Se spoustou druhů, zejména těch vzácnějších, se vůbec neobchoduje, a tak jejich cenu nejde dost dobře vyčíslit.

Je ovšem možné zohlednit vzácnost jednotlivých druhů v zoologických zahradách, anebo i ve volné přírodě. A to už je směr, kterým se k odpovědi přiblížíme.

Experti z Londýnské zoologické společnosti (ZSL) začali před několika lety řešit problém, které z mnoha ohrožených živočišných druhů si zaslouží největší pozornost. Jinými slovy, které jsou „nejcennější“. Na tomto základě vznikly seznamy EDGE. EDGE jako hrana či okraj – a současně zkratka „Evolutionarily Distinct and Globally Endangered“, evolučně odlišné a celosvětově ohrožené.

Seznamy EDGE, které jsou zatím zpracovány pro savce, ptáky, obojživelníky a korály, tak zohledňují nejen míru ohrožení jednotlivých druhů, ale i to, jak dlouho se se tyto druhy vyvíjely samostatně, tedy nakolik jsou evolučně odlišné od ostatních. Pozornost se díky tomu zaměřuje na skutečně jedinečné druhy, jež v současnosti spějí k zániku.

Nutno podotknout, že mnohdy jde o zvířata mimořádně neobvyklá jak vzhledem, tak způsobem života. Některá z nich přitom můžete vidět i v zoologických zahradách. Konkrétně u nás, v Zoo Praha, jich máme třináct druhů.

Slon indický, orangutan sumaterský, velemlok čínský a sup mrchožravý. Foto Petr Hamerník a Miroslav Bobek

Takže která naše zvířata lze z tohoto pohledu označit jako nejcennější?

Ze savců jsou to slon indický (číslo 17 v příslušném seznamu EDGE), následovaný tapírem čabrakovým (20), lemurem bělopásým (37), orangutanem sumaterským (45), gorilou nížinnou (69), pekari Wagnerovým (72), křečkem velkým (80) a klokánkem králíkovitým (86).

Z ptáků ibis skalní (12), hadilov písař (28), sup mrchožravý (30) a člunozobec africký (37).

Jako vůbec nejcennější náš druh však vychází číslo 2 v EDGE seznamu obojživelníků: Velemlok čínský.

 

Psáno pro MF Dnes


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru