Čokoláda pro gorily

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  21. 11. 2016


Neměl jsem pravdu, když jsem ochránci přírody Manfredovi nevěřil. Deset let jsem pochyboval, že jeho snaha zavést na hranicích biosférické rezervace Dja v Kamerunu pěstování kakaovníku přinese výsledek. Dlužím mu omluvu. „Plantáž“, kterou mi ukázal, mě usvědčila z omylu. Kakaovníky jsou v ní roztroušeny mezi více než deseti druhy dalších dřevin, počínaje hruškovci, plodícími avokádo, přes pomerančovníky až po vzácné stromy moabi, které poskytují zejména ceněný olej. V podrostu dozrávají ananasy a rozprostírají se listy místní zeleniny makabo. Tento podle agrolesnických zásad vypěstovaný porost – jeden z mnoha severně od rezervace Dja - je svého druhu zahradou, která vesničanům žijícím na okraji pralesa obohacuje jídelníček a dává jim možnost si vydělat. Je tak možná ještě účinnější zbraní v boji proti pytláctví, než útočné pušky SCAR-H, jimiž byli před časem vybaveni strážci rezervace.

Foto: Lucie Vejmelková, Zoo Praha Foto: Lucie Vejmelková, Zoo Praha

Poté, co byl v Cincinnati Zoo ve Spojených státech nešťastně zabit gorilí samec Harambe, jsem konstatoval, že během týdne, kdy jeho příběh plnil média, byly ve střední Africe upytlačeny možná dvě gorily – anebo snad deset. Nikdo neví… Vzápětí jsem čelil námitce, že volně žijícím gorilám stejně nemůžeme pomoci. To ale není pravda. Způsobů, jak se svým dílem může zapojit opravdu každý, je celá řada. Například přinést do zoo starý mobilní telefon, jehož recyklací jsou získávány prostředky na podporu strážců rezervace Dja. Nebo koupí některých suvenýrů podpořit projekt Toulavý autobus, který děti z vesnic na okraji rezervace vede k ochraně goril a přírody vůbec. Podobně bych mohl samozřejmě pokračovat; nyní však zvažujeme, jak nabídnout ještě další možnost.

Kakaovník. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Pěstování kakaových bobů umožňuje vesničanům žijícím v blízkosti rezervace Dja vydělat si i jiným způsobem, než zabíjením zvířat, mimo jiné goril, jež se v této oblasti stále ještě vyskytují. Pracovité vesničany, které Manfred naučil agrolesnictví, můžeme podpořit výkupem kakaových bobů – a pokud z těchto bobů vyrobíme v Evropě čokoládu, její prodej vygeneruje další prostředky, například na boj proti pytlákům. Byla by to opravdu speciální čokoláda s příběhem! Uvidíme, jestli se nám podaří tento nápad realizovat, ale pevně věřím, že byste si naši Čokoládu pro gorily koupili. Pro mne by to byla navíc i splátka za nedůvěru Manfredovi.

Rozšířená verze článku, který vyšel v MF Dnes.


Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Minulý pátek jsem v novinách zveřejnil fotku gorilí samičky Mobi, jak „vyhlíží“ sourozence. Mínil jsem tím mládě, které měla Kijivu porodit každým dnem, ne-li okamžikem.

Max s Rudim, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Nastal čas. Sloni indičtí Max a Rudi už nejsou malá slůňata. Dnes se s nimi budeme v Zoo Praha loučit. Přiblížili se dospělosti a během jara se vydají do svých nových domovů, nejprve Rudi do Itálie a poté Max do Belgie.




Přihlášení k newsletteru