Ze společenské rubriky

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  17. 10. 2016


Když doma přepnu na nějaký pořad s celebritami, moje žena obvykle nevychází z údivu a ani se nepokouší odhadnout, odkud by je měla znát. Seriál? Muzikál? Sport?

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Ale co si budeme povídat, nejsem na tom o moc líp a předpokládám, že se nelišíme od mnohých z vás. Ono skutečných, stoprocentních celebrit je v České republice docela málo – a ty u nás doma taky poznáme. Třeba Karla Gotta. Nebo Jiřího Bartošku. A ovšem Jaromíra Jágra. Toho dokonce i s různými účesy.

O to víc mě těší, že se mezi české top celebrity vklínil Richard – rozumí se gorilí samec Richard – a že slušně našlápnuto má také pár dalších obyvatel naší zoo. Například slůně, které se narodilo před týdnem. Doufám, že spolu s dnes půlročním Maxem časem vystoupá až na společenský vrchol. Má pro to nejlepší předpoklady.

Svou roli hraje již jeho původ. Zatímco matka Tamara vyrůstala na ostrově označovaném jako Perla Indického oceánu, otec Ankhor pochází z pracovního tábora v Barmě. Ale hlavně: ve věku pouhopouhého týdne začíná být naše nové slůně velice zábavné a evidentně bude mít veliké charisma.

Navzdory tomu nepředbíhejme. Hned minulou sobotu – zatímco se zavíraly volební místnosti – si ho sice přišli fotografovat reportéři všech světových agentur (a vůni slonů nasáklou ve svršcích pak roznesli do volebních štábů), ale první skutečná zkouška teprve přijde. Bude jí hlasování o jméně. I když nepochybuji, že při něm bude odevzdáno podstatně víc hlasů než ve druhém kole senátních voleb, přece jen budu s napětím čekat, jestli jejich počet půjde porovnávat třeba s Českým slavíkem.

V každém případě nově narozené slůně bude ozdobou naší zoo a středem zájmu návštěvníků řadu let, mnohem a mnohem déle, než je životnost většiny českých televizních celebrit.

Psáno pro MF Dnes


Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Minulý pátek jsem v novinách zveřejnil fotku gorilí samičky Mobi, jak „vyhlíží“ sourozence. Mínil jsem tím mládě, které měla Kijivu porodit každým dnem, ne-li okamžikem.

Max s Rudim, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Nastal čas. Sloni indičtí Max a Rudi už nejsou malá slůňata. Dnes se s nimi budeme v Zoo Praha loučit. Přiblížili se dospělosti a během jara se vydají do svých nových domovů, nejprve Rudi do Itálie a poté Max do Belgie.




Přihlášení k newsletteru