Sdělení ředitele Zoo Praha

Ostatní články

Miroslav Bobek  |  24. 11. 2014


Jak nám dnes sdělil výkonný ředitel WAZA (Světová asociace zoologických zahrad a akvárií) pan Gerald Dick, Rada této organizace se rozhodla o vyloučení Zoo Johannesburg – viz přiložený dopis a překlad níže. Uzavírá se tak kauza sitatung, které byly začátkem srpna utraceny v Jihoafrické republice a Zoo Praha je zcela očištěna.

Již dříve na základě svého vyšetřování pozastavila akreditaci Zoo Johannesburg PAAZA (Panafrická asociace zoologických zahrad a akvárií) a postavila se za nás rovněž EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií).

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha

Překlad dopisu:

Drahý Miroslave,

v reakci na Váš dopis a Vaši stížnost ze dne 5. srpna 2014 na neetické chování týkající se 8 sitatung darovaných do Zoo Johannesburg, Vás informuji o rozhodnutí Rady WAZA, která se konala u příležitosti 69. výroční konference WAZA.

Na základě kodexu WAZA týkajícího se etiky a pohody zvířat a skutečnosti, že Zoo Johannesburg přišla o akreditaci a členství v uznávané regionální asociaci (PAAZA) – na základě WAZA nařízení, článek III, sekce 10 – se Rada WAZA rozhodla nezrušit pozastavení členství, ale Zoo Johannesburg z WAZA vyloučit.

S pozdravem,

Dr Gerald Dick, výkonný ředitel WAZA

Originál dopisu: Letter from Dr Gerald Dick WAZA Executive Director


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru



Konzole ladění chyb Joomla!

Sezení

Informace o profilu

Využití paměti

Dotazy do databáze