Jak se hrochům čistí zuby?

Novinky u zvířat

Hana Szotkowská  |  19. 02. 2015


Místo kartáčku a zubní pasty pořádná hadice a silný proud vody, který opláchne zbytky jídla a vyčistí vnitřek tlamy. Tak se hrochům čistí zuby! Pravidelný rituál si hroši z pražské zoo Maruška a Slávek náramně užívají, protože je voda zároveň příjemně podrbe na jazyku.

Pravidelný „čistící rituál“ si Slávek náramně užívá. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Pravidelný „čistící rituál“ si Slávek náramně užívá. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

V přírodě s hygienou hrochů pomáhají různé druhy ptáků a ryb, kteří jim čistí případné rány, zbavují je odumřelé nebo poškozené kůže na těle i v oblasti tlamy. V lidské péči nahrazuje ptáky a ryby pravidelné sprchování a drbání, které hroši milují.

Hroch obojživelný má 36 až 40 zubů, nejvýraznější jsou spodní a horní špičáky, které nepřetržitě dorůstají. Ty jsou používány primárně v rámci vzájemných soubojů mezi samci a na obranu. Dle velikosti špičáků a řezáků se také pozná, zdali se jedná o samici či samce. U samců jsou oba typy zubů výrazně větší. Řezáky mohou být velké 60 až 70 cm (z dásně je přitom vidět asi 30 cm zubu).

Hroši mohou mít až 40 zubů, největší jsou spodní špičáky, které v přírodě využívají k soubojům i ochraně. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Více k tématu

Pohled do tváře mláděte narozeného 20. září v Rezervaci Dja v Zoo Praha. Jako většina zástupců svého rodu mají i guerézy pláštíkové zakrnělý palec, což těmto stromovým primátům usnadňuje pohyb ve větvích. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha se narodilo mládě guerézy pláštíkové. Jde o první přírůstek těchto afrických opic v pavilonu Rezervace Dja. Současně je prvním pražským mládětem vzácnějšího kikuyunského poddruhu, který zoo chová od počátku...

V latině je kapybara „vodním prasetem“. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha přišla ve čtvrtek 18. září na svět mláďata jednoho z nejatraktivnějších druhů zvířat současnosti – kapybary. Největší hlodavec planety si v posledních letech získal mimořádnou popularitu zejména na sociálních...




Přihlášení k newsletteru