Slonice Janita je březí!

Novinky u zvířat

Hana Szotkowská  |  03. 02. 2015


Jedenáctiletá slonice Janita, kterou pražská zoo v roce 2012 získala spolu s o rok mladší Tamarou ze Srí Lanky, je březí. Potvrdily to analýzy vzorků krve. Otcem očekávaného slůněte je býk Mekong, který – vyprovokován přítomností dalšího samce - Janitu v létě několikrát úspěšně pářil. Narození slůněte lze očekávat na sklonku jara roku 2016.

Otcem očekávaného slůněte je býk Mekong, který Janitu loni v létě několikrát úspěšně pářil. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha. Otcem očekávaného slůněte je býk Mekong, který Janitu loni v létě několikrát úspěšně pářil. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha.

„Můžeme se těšit na další slůně v Zoo Praha. To první se narodilo Donně, která k nám ovšem přišla už ve vysokém stádiu březosti. Janitin potomek by se tak mohl stát prvním opravdu stoprocentně pražským slůnětem. Byl by to další významný mezník ve více než osmdesátileté historii naší zoologické zahrady,“ prozrazuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Janita je v současné chvíli v první fázi březosti, která u slonic trvá zhruba 22 měsíců. V očekávání je vůbec poprvé. „U sloních prvorodiček je úspěšnost odchovů jen asi poloviční. Zažijeme tedy ještě hodně napětí a nejistoty,“ zdůrazňuje kurátor chovu slonů Pavel Brandl.

Chovatelé si začali poprvé všímat změn v Janitině chování v září. Zdálo se jim také zvláštní, že o Janitu - na rozdíl od Tamary - nejeví zájem nově příchozí samec Ankhor. Definitivně pak březost potvrdily krevní testy, které odhalily vysokou hladinu hormonu progesteronu indikující březost. Dalším příznakem jsou zvětšené mléčné žlázy.

Janita se narodila 17. října 2004 a její jméno znamená plodná. Společně s její nevlastní sestrou Tamarou je v roce 2012 pražské zoo věnovala po více než dvouletém diplomatickém jednání srílanská vláda. „Když jsme je tehdy přiváželi armádním herculesem ze Srí Lanky, doufali jsme právě v to, že se u nás obě tyto mladé slonice stanou matkami. V případě Janity se tato naděje začíná naplňovat,“ dodává ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Janita je v očekávání vůbec poprvé, březost trvá u slonic 22 měsíců. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru