Významné přírůstky u sojkovců

Novinky u zvířat

04. 07. 2012


Praha je velmocí v chovu sojkovců

Zoo Praha si v uplynulých dnech připsala další významné prvenství. Vůbec jako prvním v Česku se nám podařilo rozmnožit kriticky ohrožené sojkovce modrotemenné. Další úspěch přišel i u sojkovců dvoubarvých.

Zoologická zahrada v Praze je významným chovatelem náročné skupiny asijských pěvců sojkovců. Tito půvabní ptáci jsou v přírodě ohrožováni prudkým úbytkem přirozeného prostředí i kvůli lovu – jsou to oblíbení klecoví ptáci. Chov v zoologických zahradách se obecně příliš nedaří.

V uplynulých dnech přitom došlo k vylíhnutí dvou vážně ohrožených druhů. Prvním z nich je jeden z nejvážněji ohrožených sojkovců vůbec, sojkovec modrotemenný (Dryonastes curtoisi). Jeho rozmnožením jsme si připsali české prvenství – před námi se je v Česku nikomu rozmnožit nepodařilo. Zajímavostí přitom je, že několik let nebylo vůbec jasné, zda v přírodě sojkovci modrotemenní ještě přežívají, aby byli v roce 2000 znovuobjeveni v počtu asi 240 kusů. Stavy v zoologických zahradách světa nepřekračují 100 kusů, pro které vede zoo v Chesteru Evropskou plemennou knihu.

Mládě sojkovce modrotemenného. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Mládě kriticky ohroženého sojkovce modrotemenného. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Druhým úspěchem je přirozený odchov sojkovců dvoubarvých (Garrulax bicolor). Odchov je o to cennější, že nejde o nahodilý úspěch, ale výsledek dlouholeté systematické práce. „Sojkovce dvoubarvé jsme jako první v Evropě rozmnožili přirozeným způsobem v roce 2010, současný odchov potvrzuje, že chov vedeme zcela správným způsobem, “ uvedl k odchovu kurátor ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl.

Tomuto druhu pomáháme také v rámci podpory in situ, pražský chovatel strávil několik měsíců v chovné stanici Cikananga v Indonésii. Tamější pracovníky učil správným postupům v chovu. Ptáci vylíhlí v této stanici jsou vypouštěni zpět do volné přírody.

V minulosti se pražským chovatelům jako prvním v Evropě podařilo odchovat například také sojkovce rezavočelé nebo sojkovce šedohnědé a vlnkohřbeté. Někteří ptáci se v Praze rozmnožují opakovaně a dokazují tak, že se nám konečně povedlo nalézt správnou metodiku chovu, která snad povede ke vzniku pro ochranu těchto ptáků zásadní pojistné populace v lidské péči.

„O výjimečnosti pražského chovu sojkovců tuší zatím jen nemnoho zasvěcených, ale sojkovci si svou krásou a inteligencí postupně dobývají i přízeň náhodných kolemjdoucích, kteří je objeví v některé z voliér naší zoo. Nakonec, tyto ptáky si oblíbil už zakladatel zoo, profesor Janda, a tak jsou pro nás tak trochu rodinným stříbrem,“ řekl ředitel zoo Miroslav Bobek.

V současnosti chováme v Praze 23 druhů sojkovců a jejich blízkých příbuzných timálií, což představuje největší kolekci v Evropě. Těmto ptákům se také přezdívá chechtaví drozdi, protože poplašné volání většiny druhů je nesmírně ostré a výrazné. V přírodě sojkovců rychle ubývá, neboť pytlácký lov je snadný. Stačí polapit jednoho člena rodiny, který později zoufalým voláním o pomoc přiláká do pasti i ostatní.

Sojkovec modrotemenný po vylíhnutí. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha


Aleut (vlevo) a Gregor (vpravo) se narodili 2. prosince 2010 v norimberské zoologické zahradě samci Felixovi a samici Veře a od roku 2013 žili v Zoo Varšava v Polsku. Ačkoliv dnes jsou již dospělí, stále jsou velmi hraví a jakožto dvojčata k sobě mají blízký vztah. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Do Zoo Praha včera večer dorazili dva lední medvědi ze Zoo Varšava. Třináctiletá dvojčata Gregor a Aleut přicestovala do Prahy na základě doporučení evropské koordinátorky chovu tohoto druhu. Její rozhodnutí navazuje na březnový...

Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...




Přihlášení k newsletteru