Supi mrchožraví v Zoo Praha

Novinky u zvířat

09. 04. 2012


Duben 2012 - v chovu nejmenšího supa se dějí velké události!

Sup mrchožravý. Foto: Archiv Zoo PrahaSupi mrchožraví jsou tak trochu pražským rodinným stříbrem. V zoo je návštěvníci potkávají už od roku 1937 a jen nemnoho zahrad dociluje v jejich chovu takových úspěchů jako právě naše zoo. Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií nás tak v březnu 2012 pověřila vedením Evropského záchovného programu pro tento druh!

Světle zbarvené tělo s černými okraji křídel a žlutá kůže na pařátech i holém obličeji jsou základní poznávací znaky tohoto nejmenšího druhu supa. Mnoho návštěvníků prochází kolem jejich voliér bez povšimnutí snad právě díky menšímu vzrůstu, sup mrchožravý však rozhodně stojí za pozornost!

V prvé řadě je to druh nesmírně vnímavý a inteligentní. Vzhledem k velikosti se během hodů na mršinách ocitá „u stolu“ jako poslední. Všechny větší druhy ho zkrátka zaženou a na něj zbudou jen paběrky. Často se proto na mršině dostatečně nenasytí. Supi mrchožraví si tak museli najít alternativní zdroj potravy. Stala se jím překvapivě pštrosí i další vejce!

Přestože sup nedokáže svým zobákem ani pařáty vejce pštrosa rozbít, pochutnává si na něm podivuhodně často. K Sup mrchožravý má tmavé kraje křídel. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Prahaproražení pevné skořápky totiž využívá nástrojů! Drobnější kameny používá buď přímo jako kladivo, případně je vynese do výšky a shazuje na vejce pod sebou. K pochoutce uvnitř už pak vede snadná cesta. To, zda je rozbíjení vajec vrozeným či naučeným chováním, toužil ověřit i legendární ředitel Zoo Praha Zdeněk Veselovský. Supům v Jandově voliéře dravců předložil neoplozené pštrosí vejce a čekal, jak budou reagovat. Supí párek vyhodnotil, že ve vejci se jistě ukrývá neobyčejně silné mládě, a tak místo snah o rozbíjení na pštrosí vejce zasedl jako na vlastní.

Sup mrchožravý je zajímavý také z pohledu ochranářského. V přírodě stavy tohoto druhu setrvale klesají, a tak je od roku 2007 veden jako ohrožený. Situace zdaleka není uspokojivá ani v lidské péči, také odchovky mláďat v zoo mají sestupnou tendenci. Zoo Praha je spolu se zoologickými zahradami ve Vídni, Mulhouse a Jerezu nejúspěšnějším chovatelem tohoto ptačího druhu; od roku 2000, kdy se supi mrchožraví rozmnožili poprvé, přišlo na svět již 7 mláďat. Velice cenné je to, že 6 z nich odchovali sami rodiče a pouze v jediném případě museli zasahovat chovatelé.

Od roku 2002 tedy pražští chovatelé spravují Evropskou plemennou knihu tohoto druhu. V důsledku snižování počtu odchovaných mláďat v Evropě byla tato plemenná kniha 9. března 2012 povýšena na Evropský záchovný program (EEP). Jde přitom o první EEP pro ptačí druh nejen v Praze, ale také v celém Česku a na Slovensku.

Díky EEP nabývá Zoo Praha další mezinárodní prestiže a navíc získává, v součinnosti s desetičlennou komisí EEP jmenovanou právě koordinátorem z Prahy, pozici pro rozhodování o přesunech zvířat mezi zoologickými zahradami a v budoucnu snad také (to však jen pokud bude evropský chov úspěšný) rozhodčí pozici ve věci zvířat určených k vysazení do divočiny.

Jandovu voliéru dravců obydleli letos čtyři supi mrchožraví, brzy přijde pátý. Foto: Tomáš Adamec, Zoo PrahaJandova voliéra dravců se letos stala místem, kde se seznamují nové supí páry. Prozatím je obydlena jedním samcem narozeným v Praze a třemi samičkami (dvě z nich pochází z přírody). Mladý samec si teď mezi nimi může vybrat partnerku. Již brzy přitom původní kvarteto doplní další samec ze Zoo Zlín-Lešná, opět však vylíhlý v přírodě.
Dvě voliéry ve spodní části areálu přitom obývají dva již déle sestavené páry, u nichž je na vyhnízdění veliká šance.

Tento rok by v chovu supů mrchožravých v Praze zkrátka mohl být rokem velkých událostí nejen díky přidělení EEP. Držte nám palce!

V Praze se již podařilo odchovat 7 supů mrchožravých. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

V Praze se podařilo odchovat již 7 supů mrchožravých. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

 


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru



Konzole ladění chyb Joomla!

Sezení

Informace o profilu

Využití paměti

Dotazy do databáze