Chov bejs v Praze ožívá

Novinky u zvířat

06. 03. 2012


Dlouhých pět let jsme hledali nového samce přímorožce bejsa. Počátkem února 2012 konečně dorazil z francouzské Zoo Obterre Lucius, který znamená nový počátek chovu těchto krásných antilop.

Přímorožci bejsa se v Praze poprvé objevili už v roce 1960, kdy z berlínského Tierparku dorazilo trio samce a dvou samiček. Zvířatům se však příliš nedařilo a do tří let postupně všechna uhynula. Dobové záznamy poznamenávají, že první pražské bejsy uhynuly na celkový marasmus a bez potomků. K oživení chovu těchto nádherných antilop došlo až za téměř čtyřicet let.

14. července 2000 dorazil jeden samec a tři samice z francouzské zoo La Palmyre. Jedna ze samic přišla nešťastně o život již v karanténě, zbylá tři zvířata však obydlela tak zvané Malé panorama, kde dnes roste pavilon slonů, a představila se návštěvníkům. Chovatelé samce pojmenovali jménem Lojza, samicím pak říkali Xena a Eržika, která vzhledem k pozdějším událostem nesla označení jedna.

Po roce 2000 žily bejsy v tak zvaném Malém panoramatu. Foto: J. Plný, Zoo Praha

Po roce 2000 žily bejsy v tak zvaném Malém panoramatu. Foto: J. Plný, Zoo Praha

První mládě se bejsám narodilo hned rok po jejich příchodu do Prahy. Samice Xena nadělila 22. prosince 2001 chovatelům dárek v podobě samičky Natálie. Rok 2002 pak přinesl nutnost označovat pražské Eržiky čísly. Xena porodila další samičku, již chovatelé pojmenovali jménem Eržika2. Úspěchy přišly i v roce 2003, když přišla na svět hned dvě mláďata, samice Ofélie a Filoména. Tato éra chovu končí odchovy samce Stuarta a samičky Roxany v roce 2005. Stuart, který je v současnosti chovným samcem v Zoo Thoiry, je prozatím poslední bejsou narozenou v Praze. Celkově se v Zoo Praha za krátkých 5 let narodilo 6 mláďat, 1 samec a 5 samic.

Přímorožec bejsa. Foto: Archiv Zoo PrahaNad chovem přímorožců bejsa už tou dobou visel velký otazník. Ten vyvstal v souvislosti s povodní v roce 2002 a rozhodnutím přesunout areály pro slony a hrochy do bezpečné horní části zoo. Vzhledem k nedostatku prostoru se dokonce uvažovalo o odeslání všech bejs do jiných zahrad a zastavení chovu. Jedním z důležitých aspektů, hovořících spíše pro zrušení chovu, byl úhyn samce Lojzy v roce 2007. Přímorožci bejsa jsou v evropských chovech nesmírně vzácní – podle databází je dnes v kolekci má 7 zoologických zahrad v celkovém počtu 27 kusů – a tak bylo jasné, že sehnat za Lojzu náhradu nebude snadné.

Po náročných jednáních přišlo rozhodnutí – bejsy v Praze zůstanou, ovšem v omezeném počtu. Samice Eržika2 a Ofélie tedy odešly v roce 2007 do Francie a v Praze zůstaly čtyři dospělé samice. Ty byly 5 dlouhých let bez partnera.

Lucius. Foto: Jozef SebíňVelká změna přišla 9. února 2012. Ze Zoo Obterre přišel nový chovný samec Lucius. Po povinné karanténě se přesunul do stáje Afrického domu a od počátku projevoval zájem o dění za přepážkou, kde v dalším boxu odpočívaly samice. 3. března dostal Lucius první možnost využít dvorku u stájí. Neprojevoval však žádný zájem na jarní slunce vyrazit, a tak se chovatelé rozhodli jako lákadlo vypustit i samice. Lucius okamžitě změnil svůj postoj a šel se seznamovat. Po krátkém přetlačování a vyjasňování si vztahů tak, jak je mezi přímorožci typické, se situace uklidnila a Lucius okamžitě ukázal, že jeho oblíbenkyní je samice Xena. K té se Lucius vracel i během všech dalších setkání. Po několika dnech se však překvapivě pářil s Roxanou. Poslední události ve stádečku tak dávají velkou naději na potomky.

Pokud vše půjde podobně hladce jako doposud, mohli bychom se mláďat přímorožců bejsa dočkat ještě před koncem roku.

Přímorožec bejsa v přírodě obývá suché křovinaté oblasti Afrického rohu, tedy Keni, Etiopie, Eritrey a Somálska. Druh je zařazen do kategorie téměř ohrožený, populace čítající kolem 65 000 zvířat je však rozdrobená a má klesavou tendenci. V zoologických zahradách Evropy je chován zcela výjimečně, a to v 6 francouzských zoo a v Praze. Významné chovné skupiny nalezneme v Kataru a Spojených arabských emirátech. V posledních letech se stále častěji objevují hlasy o nutnosti dovozu nepříbuzných zvířat do Evropy, tyto úvahy však prozatím váznou na nedostatku financí.

 

Jaromír Plný a Michal Šťastný, březen 2012

 

Chov bejs v Praze ožívá


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru